Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 4

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Cikk hierarchia

Cikkek főoldala » Értékeink

Cikkek: Értékeink

Borzaspusztai templomrom

Könyvtárunk honlapján az elmúlt években már több olyan - a közelben található és könnyen elérhető - történelmi, kulturális emléket, emlékhelyet ajánlottunk, amelyek egy-egy rövidebb túra alkalmával megtekinthetők. Most a borzaspusztai templomrom rövid történetét ismerheti meg a kedves Olvasó.


Értékeink - Lajosmizsei pusztatemplom

  Lakóhelyünkön vagy a közelében vannak olyan jelentôsebb építészeti emlékek, amelyeket érdemes számon tartani és egy rövidebb idôre tervezett kiránduláson felkeresni.
Ebben a sorozatunkban egy-egy ilyen kulturális, történelmi helyet keresünk fel és röviden bemutatjuk.

  Most a Táborfalvától és Felsôlajostól nem messzire található lajosmizsei pusztatemplomról lesz szó.


Értékeink - Nyárlőrinci templomrom

Lakóhelyünk közelében több olyan – esetenként több száz éves – kulturális, történelmi és vallási emlék található, amelyek létezésérôl nem biztos, hogy hallott mindenki.
 

Az "Értékeink" írásokban felkeressük azokat a környékbeli helyeket, romokat, épületeket, épületmaradványokat, történelmi emlékeket, amelyek néhány kilométerre vannak Táborfalvától és akár egy délutáni kerékpáros vagy autós kirándulás keretében felkereshetôk.


Értékeink - Pusztavacsi látnivalók

Lakóhelyünkön vagy a közvetlen közelében több olyan értéket találhatunk, amelyeket érdemes számon tartani és egy rövidebb idôre tervezett kiránduláson felkeresni. Ebben a sorozatunkban egy-egy ilyen kulturális, történelmi helyet ismertetünk.
Néhány kilométerre található Táborfalvától az a falu, aminek elsô írásos említése 1274-bôl való, Och néven.


Értékeink: Ladánybenei Árpád-kori templomrom

Lakóhelyünkön vagy a közelében több olyan kulturális, történelmi, vallási emlék talélhtó, amelyeket érdemes számon tartani és egy-rövidebb kiránduláson felkeresni. E sorozatunkban ezeket a helyeket keressük fel és mutatjuk be. Jelenlegi írásbn a ladánybenei Árpád-kori templomromról lesz szó, amit akár kerékpárral vagy gyalogosan is meglátogathatunk.


Inárcsi Szent György templom emlékpark

Az "Értékeink" írásokban folyamatosan ismertetünk olyan - a közelben található és könnyen elérhető - emlékeket, emlékhelyeket, melyeket könnyen elérhetünk akár egy félnapos kirándulással is.

 

Miközben ezeket felkerestem, fényképeztem, arra  jöttem rá, hogy nagyon sok emlékünk van az elmúlt évszázadokból, annak ellenére, hogy a Kiskunság  viszonylag ritkán lakott terület volt, a török időkben pedig szinte teljesen elnéptelenedett és az építmények nagy része  elpusztult.  

 

Inárcs - igen gazdag - középkori történelmének nagy részét már feltárták és megírták helytörténeti művekben.


Református címer

A reformáció 500. évfordulója és a táborfalvi református imaház fennállásának 20. évfordulója alkalmából 2017-ben készítette Nagy Dávid fafaragó a templomban elhelyezett református címert.


Szent Anna-kápolna

Lakóhelyünk közelében, több olyan - esetenként többszáz éves - kulturális, történelmi, vallási emlék található, amelyek létezéséről nem biztos, hogy hallott mindenki.

Az "Értékeink" sorozatban felkeressük azokat a helyeket, romokat, épületeket, épületmaradványokat, történelmi emlékhelyeket, amelyk egy-egy fél- vagy egynapos kirándulás alkalmával meglátogathatók.

 

Táborfalvától nagyjából egyórás autóútra van Tököl, a Csepel-sziget egyik legrégibb települése. A kisvárost - az egyik legenda szerint - Árpád fejedelem lovászáról nevezték el, másik szerint a "tökély" szóból ered a "Tököl" elnevezés. Utóbbi inkább valószínű, ugyanis, Árpád vezér lovászát Csepelnek hívták...