Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Czagányi László - Tatárszentgyörgy története

 Könyvtárunk honlapján - többféle témában - több, mint 50 ajánló jelent már meg.

A mostani könyvajánó egy több száz éves, szomszédos település múltját gyűjti össze, egészen a 19. század végéig. Tatárszentgyörgy története nem mai írás, így már csak könyvtárakban, antikváriumokban, hirdetési oldalakon lehet fellelni.

 


"Közel tíz éve foglalkoztam már a térség - s benne Tatárszentgyörgy - helytörténetével, ennek ellenére (vagy talán épp ezért?) nem kevés fenntartássalfogadtam a felkérést a monográfia megírására. Minél többet lapozgattam aztán a forrásokat, annál inkább szaporodtak a megválaszolandó kérdések, s végül ez, vagyis az ismeretlen feladat, megoldásának a lehetősége, ami elcsábított." - írja a szerző, 1990. június 5-én.

 Czagányi László alaposan utánajárt mindennek, ami Tatárszentgyörggyel kapcsolatos, így a környék földtörténeti fejlődésének, talaviszonyoknak, élővilágnak, éghajlatnak, a közel- és régmúlt vízrajzának,  régészeti emlékeknek, a község területét érintő népvándorlások népeinek, bronzkori sírokból előkerült használati tárgyaknak, egyéb maradványoknak, a középkori falurendszer kialakulásának... - röviden: alaposan mélyre ásott az elmúlt évszázadok emlékeiben - mindez képekkel, térképekkel gazdagon illusztrálva.

Tatárszentgyörgyön, kétszázegy évvel ezelőtt vetettek papírra a következő sorokat:
"Alább írt Tettes' Nemes Pest Vármegyében Helyeztetett Tatár Sz: György Helység Elöl járói és Közönséges Lakosai ezen írásunk rendiben adjuk tudtára akiknek illik és jövendőben illeni fog, hogy az 1780ik Esztendőben az Méltóságos Uraság Kegyességivel kötött és és nékünk ki adott Contractusunk mellett állandóan mi és Maradékaink is minden tántorodás nélkül örökössen meg maradni akarunkmellynek nagyobb bizonyságára Helységünk szokot(t) élő Petsétjével és nevünk alá írásával jelenvaló Levelünket ki adtuk Tatár Sz: Györgyön Január 12kén az 1823 Esztendőben. Coram me Adalbert Soltisz Iuxato Loci Notari, Tóth János bíró, Bednárik János Tör Bíró, Stantsik Martony, Obornyák István Esküttek, Jager Joseff, Gajdatsi Andras, Morvay Mihály Lakossak."

 

[stx]

 

Zrínyi Kiadó, 1990.

 

Galéria >>