Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

április 1-jétől október 31-ig:
hétfő 12.30 - 18.00
szerda 12.30 - 18.00
péntek 12.30 - 18.00
szombat 8.00 - 12.30

november 1-jétől március 31-ig:
hétfő 12.30 - 18.00
szerda 12.30 - 18.00
csütörtök 12.30 - 18.00
péntek 12.30 - 18.00
szombat zárva

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Borsi Mária
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Települési Értéktár

 

 

 

Táborfalva Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a 32/2015 (IV.28.) határozatával döntött a Települési Értéktár létrehozásáról és az értéktár létrehozásával, gondozásával kapcsolatos feladatok ellátására megalakította a Települési Értéktár Bizottságot.

 

A bizottság elnökének Birinyi András alpolgármestert, bizottsági tagjainak Szalay Vilmost és Borsi Máriát választotta.
A Táborfalvi Települési Értéktár Bizottság döntése alapján 1/2015 (V.15.) számon, kulturális örökség kategóriában az Örkénytábori Magyar Királyi Lovagló és Hajtótanárképző Intézet  2/2015 (V.15.) számon, kulturális örökség kategóriában a Birinyi Gyűjtemény bekerült a Települési Értéktárba.

 

A  Települési Értéktárba felvett nemzeti értékek adatait a helyi értéktár bizottság elküldte  a Megyei Értéktár Bizottságnak és javaslatot tett a táborfalvi adatok megyei értéktárba történő elhelyezésére.
A Megyei Értéktár Bizottság a javaslatot elfogadta, így mindkét helyi értékünk bekerült a Pest Megyei Értéktárba (59/2015. sz. határozat).

 

Táborfalvi Települési Értéktár Bizottság 2015. május 15-én tartott alakuló ülésének jegyzőkönyve (pdf)


 

Számos érték került már be Táborfalváról a Pest Megyei Értéktárba

 

Számos érték került már be Táborfalváról a Pest Megyei Értéktárba. Ezek közül kiemelkedik az Örkénytábori Magyar Királyi Lovagló és Hajtótanárképző Intézet, amelynek októberben a 90. évfordulóját ünneplik. A legfrissebb, Táborfalva által szolgáltatott Pest megyei érték a lő- és gyakorlótér, amelynek élővilágáról a közelmúltban egy 25 perces dokumentumfilm is készült.

 

Borsi Máriával, tTáborfalvi Települési Értéktár Bizottság tagjával készült beszélgetés a következő linkekről hallgatható meg:

 

Az eredeti hír és a beszélgetés a Rádió Dabas honlapján >>

A beszélgetés meghallgatható itt is >>

Pest Megyei Értéktár hanlapja >>

 

Kapcsolódó írás - Beszélgetés Csóka Annamária biológussal

 

 


 

 

Kedves Táborfalviak!

 

Örömmel adunk hírt arról, hogy „A táborfalvi lő- és gyakorlótér természeti értékei” helyi értékünk bekerült a Pest Megyei Értéktárba.

 

Köszönjük az értéktárhoz beküldött javaslatunk elkészítésében nyújtott szakmai segítséget és támogatást Csóka Annamária biológusnak, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság projektvezetőjének!

 

 

Verő György felvétele

 

 

A képre kattintva megtekinthető a videó

 

 

Kapcsolódó írás: "Beszélgetés Csóka Annamária biológusssal" >>

 

 


 

 

A Táborfalvi Települési Értéktár Bizottság döntése alapján felvételt nyertek a települési értéktárba „A Táborfalvi Lő- és Gyakorlótér természeti értékei” természeti környezet kategóriában, 1/2019 (V. 07.) számon.

 

A szakmai javaslatot Csóka Annamária, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság „Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén” (LIFE+ Természet program- LIFE10NAT/HU/000020) projektvezetője készítette, ebből a javaslatból idézünk:

 

„A Turjánvidék mint földrajzi egység a Duna-völgy és a Duna–Tisza közi Homokhátság között húzódik kb. 100 km hosszan, de csak néhány km szélességben. Ennek a páratlanul fajgazdag vizes és homoki élőhely-rendszernek az északi részén terül el a Turjánvidék Natura 2000 terület, melynek a Táborfalvai Lő- és Gyakorlótér a részét képzi. Ezt a lőteret 1876-ban alapították, Magyarország második legnagyobb, működő katonai lőtere, mely viszonylagos elzártsága miatt kivételes természeti értékeket tudott megőrizni. 

 

A terület mélyebben fekvő részein éger-kőris láperdők, láprétek, zsombékosok alakultak ki. A déli, szárazabb részen főként homokpuszta gyepek, borókás-nyárasok, pusztai tölgyes foltok fordulnak elő. Ezek az élőhelyek számos értékes növény- és állatfajnak nyújtanak menedéket, köztük bennszülött fajoknak is. Ilyen például a rákosi vipera, Magyarország és Európa egyik legveszélyeztetettebb gerinces állata, vagy a homoki nőszirom, melynek legnagyobb hazai állománya itt él.

 

Jelenleg több mint 300 védett állat- és növényfajt tartunk nyilván a területről. A természeti értékek megőrzésének egyik nagy kihívása, hogy a természetvédelmi és honvédelmi érdekeket egyszerre kell érvényesíteni, hiszen a lőteret jelenleg is aktívan használják katonai célokra.

 

A Táborfalvai Lő- és Gyakorlótéren Turjánvidék LIFE+ néven 2011-2018 között természetvédelmi célú, európai uniós finanszírozású, komplex pályázat zajlott.

 

A lőtér szabadon nem látogatható, a belépéshez engedély szükséges. 

 

A terület magyarországi és európai viszonylatban egyedülálló természeti kincseknek ad otthont, rendkívüli érték a nagy összefüggő területe is. Miközben rendkívül sérülékeny fajoknak és ritka élőhelytípusoknak nyújt menedéket, történelmi, honvédelmi szempontból is nagy múlttal rendelkezik. Ez a kettősség unikálissá teszi, mindenképpen méltó az értéktárba való felvételre.”

 

A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe: www.turjanvidek.hu (magyar és angol nyelven) 

 

 

Táborfalva – A természetes lőtér (magyar nyelvű, angol felirattal), 25 perc, rendező: Mosonyi Szabolcs, Bagladi Erika, 2017. https://www.youtube.com/watch?v=59RLzca1MZA

 

Jegyzőkönyv - Készült a Táborfalvi Települési Értéktár Bizottság 2019. május 7-én tartott üléséről (pdf)

 

 


 

 

Bekerült a Pest Megyei Értéktárba a Gyökereink Emlékudvar és a Platthy József Bajtársi Egyesület

 

Gyökereink Emlékudvar

 

Az emlékudvarban kiállított szekerek valamennyi alkatrészét egyedileg készítették, a kiállított kocsik az 1960-as évekig voltak használatban.

 

 

Tovább a Pest Megyei Értéktár oldalra >>

 

 

Platthy József Bajtársi Egyesület

 

Az Egyesületet az egykori Örkény-tábor területén 1975. december 11-én 11 fő alapította. Az alakuló ülés jegyzőkönyve szerint, Fegyveres Erők Nyugdíjas Klubja néven.

Az alapító tagok részben nyugállományú katonák, részben nyugállományú polgári alkalmazottak voltak. Működése a táborfalvi Helyőrségben, a Helyőrségi klub épületében kezdődött, a nyugállományú katonák, honvédségi dolgozók és családtagjaik szabadidős programjai szervezésére és végrehajtására.

 

Tovább a Pest Megyei Értéktár oldalra >>

 

 


 

Táborfalva két helyi értéke bekerült a Pest Megyei Értéktárba

 

Örömmel tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy Táborfalva két helyi értéke bekerült a Pest Megyei Értéktárba!

 

  

 

Birinyi Gyűjtemény


 

 Táborfalvi Települési Értéktár Bizottság 2017. október 17-én tartott ülése


A Települési Értéktárba beérkezett javaslatok megvitatása, határozathozatal a felvételről, melyek a kövezkezők:

 
Háborús emlékmű Táborfalva (Matyófalvi Matyó Gábor alkotása), benyújtó: Borsi Mária

További információ:  

Háborús emlékmű (Köztérkép)

Matyófalvi Matyó Gábor - Emlékművek, emlékmű-tervek (1973-1996)

 
Gyökereink Emlékudvar, benyújtó: Szalay Vilmos

További információ:

Gyökereink Emlékudvar átadása - filmfényképek

Gyökereink Emlékudvar és bemutató épület

 

Platthy József Bajtársi Egyesület, benyújtó: Juhász Gábor

Platthy József Bajtársi Egyesület története

Platthy József Bajtársi Egyesület megalakulásának 40. évfordulója (film)

Platthy József (Wikipédia)


Jegyzőkönyv - Készült a Táborfalvi Települési Értéktár Bizottság 2017. október 17-én tartott üléséről (pdf)