Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 6

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Platthy József ünnepélyes szoboravatója - Birinyi András Alpolgármester Úr beszéde


Tisztelt Hölgyek, Urak!
Tisztelt Platthy József szoboravatására érkezett rokonok, támogatók, vendégek!

 Eszmélőként sokszor elképzeltük, hogy a falunk végén, a baracsi bogáncs, a királydinnye és a tarack homokos birodalmában, milyen lenne világraszólót építeni, rendezett gyepet teremteni, a tankok úsztatására használt Madarasi tóból turistákat vonzó táborfalvi tengert csinálni. Aztán még gyerekként szembesültünk a rakétasilók mellett, a múlt üzenetét sejtető nyílegyenes, gazzal benőtt két jegenyesor közötti kocsiúton rázkódó lovaskocsi bakján elmondott apai visszaemlékezésből, hogy az álmaink egy részét már egy generációval előttünk megvalósították. Örkénytáborban volt lovaspóló pálya, két nagy fedett lovarda, huszárkultúrát átadó és a világot bejáró, világhírű örkénytábori lovasoktató módszer, amely máig alapja a díjugratás, az öttusázók lovas képzésének. Itt volt az 1954-es Öttusa Világbajnokság lovas számainak színhelye. 

 

A második világháború végéig a lovas fegyvernem jelentős volt. A tisztek továbbképzését csak minősített lovaglótanárok végezhették, akiket az I. világháború után először Budapesten képeztek. Az állami vezetők nagy hangsúlyt fektettek a lovaglótanárok és a katonai sportágakban kiemelkedők képzésére, ezért Örkénytáborban 90 hektárnyi optimális, homokos területen, 7,5 millió pengőből lovaskomplexumot hoztak létre, amelyet parancsnoki és kiszolgáló épületek, két fedett és négy nyitott lovarda, külső szegélyén vágtapálya, nős és nőtlen tisztek, altisztek és a legénység részére elhelyezést biztosító épületek, étterem, tiszti kaszinó alkottak. Külön részlege volt a díjugratásnak, a díjlovaglásnak és a militarynak. A táboron kívüli területen kapott helyet a lovaspóló pálya és a 2400 méter körméretű akadálypálya. 

 

A 14 évig működő Magyar Királyi Honvéd Lovaglótanárképző és Hajtóiskola - melynek első parancsnoka Szunyogh Albert volt –, máig ható, világraszóló módszert dolgozott ki. Örkénytáborban, vagy, ahogy akkor sokan nevezték, „Örkény Vitéz” Honvéd Lovastáborban, mindent a lovaglásnak rendeltek alá és minden adott volt, hogy egy sajátos, sikeres stílus alakuljon ki. Az iskola igazi mítoszát a második világháború után, az innen kikerült, majd szerte a világban lovaglótanárként, edzőként működő szakemberek jelentős sportsikerei teremtették meg. 

 

Hazslinszky-Krull Gézának, mint holland királyi lovaglótanárnak meghatározó szerepe volt a holland díjlovaglás máig tartó dominanciájának kialakulásában. 

 

Némethy Bertalan az USA díjugrató csapatának volt 25 évig sikeres edzője, Endrődy Ágoston az angol military csapatot vezette az 1956-os stockholmi olimpián az első helyre. 

 

Visy István edző az USA military csapatával az 1960-as tokiói olimpián 2. lett. 

 

Platthy József, örkénytábori lovaglótanár, a magyar lovassport első és eddig egyetlen magyar olimpiai éremszerzője, az 1936-os Berlini Olimpián bronzérmes lett Sellő nevű lovával. „Zsiga bácsi”, ahogy a barátai nevezték, Magyarországon teljesítette ki életművét. Lószeretete, a lovaglás, a lovas képzés elkötelezett, sikeres művelése, kiemelkedő                sportteljesítményei méltán tették legendává. Platthy József huszár ezredes tiszteletét jelzi a szülőfalujában, Karancskeszin róla elnevezett iskola, díjugrató verseny, a Budapesten, a Kincsem Parkban felállított szobor, a sárvári Huszármúzeumban kiállított díjai, a nevét viselő táborfalvi Platthy József Bajtársi Egyesület, az egykori örkénytábori tiszti étkezde falán elhelyezett emléktábla, cikkek, filmek, rádióműsorok sokasága. A legmagasabb lovas elismerés, a Gróf Széchenyi István Emlékérem kitüntetettje. A magyar díjugrató sport nemzetközileg is elismert alakja, nyolcszoros magyar bajnok, több mint száz magyar és tizenhét nemzetközi verseny győztese. 

 

Táborfalva Nagyközség Önkormányzata posztumusz díszpolgári címmel ismerte el kiemelkedő életművét. Értékteremtő munkássága felvételre került a helyi értéktárba és felterjesztésünkben a Pest Vármegyei Értéktárba is. 

 

Örömmel tölt el, hogy a Platthy Iván és általam kezdeményezett szobor, Tóth Dávid szobrászművész kivitelezésében megvalósult, a mai napon, az egykori Örkénytábor szívében átadásra kerül. A szobrot állíttatta Táborfalva Nagyközség Polgármesteri Hivatala, Nagy Andrásné polgármester, Háfra László főtanácsos. Köszönet Dr. Kásler Miklós miniszter úr főtámogatónak, a Nemzeti Kulturális Alapnak és a támogatóknak, akik segítették a méltó, művészi emlék születését.  

 

Támogatók: Nógrádi Lovas Sportegyesület, Platthy József Bajtársi Egyesület, Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesület, Ábel Sándor, Ábel Sándorné, Bagyinszki Mária, Birinyi András, Birinyi József, Halupka Miklós és családja, Hegymegi-Kissné Nyíry Enikő, Lékó Ferenc, Platthy Elemér és Platthy Elemérné, Mészáros János Pál, Szántai Csaba, Nagy András és családja. 

 

Legyen Platthy József életműve példa számunkra, hirdesse „Zsiga bácsi” Tiszti Kaszinó udvarán most felavatásra kerülő, Tóth Dávid szobrászművész alkotta, olimpiai karikák fölött ugrató lovasszobra, hogy a futóhomok porából is fel lehet emelkedni a világ csúcsára, elszántsággal, tehetséggel, szeretettel, céltudatos, kitartó munkával!

 

 

Kapcsolódó tartalom:

 

- Platthy József ünnepélyes szoboravatója - Nagy Andrásné polgármester ünnepi köszöntője
- Zsiga bácsi - Platthy Iván tanár, nyugalmazott egyházügyi címzetes államtitkár üzenete
- Az ünnepélyes szoboravatáson készült fényképek

- Sellő, aki megnyerte egyetlen olimpiai érmünket (lovasok.hu)