Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 4

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Platthy József ünnepélyes szoboravatója - Nagy Andrásné polgármester ünnepi köszöntője

 

Szeretettel és tisztelettel köszöntök minden megjelentet, aki megtisztelt minket azzal, hogy ezen a jeles délutánon eljött.

 

Chris Irwin kanadai lovas tréner szavaival kezdeném:

 

„Csak az taníthatja meg lovának a nyugalmat, a fogékonyságot, a magabiztosságot és a bátorságot, aki maga is rendelkezik ezekkel az erényekkel. Az önbizalom látszatával nem lehet a lovakat irányítani. Le kell vetnünk maszkjainkat, meg kell szabadulnunk félelmeinktől és belső konfliktusainktól, csak így tehetünk szert tekintélyre lovaink előtt.”

 

Platthy József magabiztos volt, bátor és nyugodt, hiszen azt az eredményt, amit 1936-ban ő elért Sellő nevű lovával, még magyar lovas nem tudta utolérni.

 


 

Egy település életében kiemelkedő dolog szobrot állítani. A Platthy család életében pedig rendkívüli, amikor egy családtagjuknak állítunk örök emléket.
Magam sem akartam elhinni, amikor Platthy Iván nyugalmazott egyházügyi államtitkár úr és Birinyi András alpolgármester úr közölték velem, hogy Dr. Kásler Miklós professzor úr, az emberi erőforrások minisztere különleges támogatást biztosít részünkre, hogy Platthy Józsefnek, lovas körökben használatos becenevén Zsiga bácsinak méltó emléket tudjunk állítani. Táborfalva nagyközség képviselő-testülete számára nem is volt kérdés, hogy igen jelentős összeggel támogatja ezt a projektet. A Platthy József Bajtársi Egyesület által nyitott alszámlán pedig szintén gyűlni kezdtek a felajánlások. Már csak meg kellett keresnünk azt a művészt, aki megalkotja a szobrot. Hosszas keresgélés után Kulcsár István polgármester úr segítségével jutottam el Tóth Dávid lovas szobrászművészhez, aki az Örkény városában álló Örkény vitéz szobrot készítette. Személyes találkozásunk alkalmával kiderült az is, hogy Tóth Dávid szobrásznak nagyapja által személyes kötődése van Zsiga bácsihoz. Ekkor már nem volt kétségem afelől, hogy a művész nemcsak a művészetét és a bronzot adja majd alkotásához, hanem a szívét és lelkét is beleteszi. Különleges élmény volt a szobor megszületését végigkísérni, az első vázlattól a talapzatra helyezésig. 

 

Mindenkinek köszönöm, aki valamilyen módon hozzájárult ehhez a projekthez. Kundra Erika Jegyző Asszonynak a törvényességi felügyeletet, Háfra Lászlónak a projektmenedzseri feladatok ellátását, Halmi Hajnalkának a pénzügyi koordinációt.

 

Remélem, hogy egyszer ez a kert zarándok- és pihenőhely lesz azoknak a lovasoknak a számára, akik őrzik és ápolják Zsiga bácsi emlékét.

 

Egy biztos, Táborfalva nagyközség életében 2023. május 26-a jelentőségteljes nap lesz mindig.

 

Hálás vagyok a sorsnak, hogy most, egy ilyen vissza nem térő, különleges délutánon én állhatok itt, mint a település polgármestere.

 

 

Kapcsolódó tartalom:

 

- Birinyi András Alpolgármester Úr ünnepélyes beszéde

- Zsiga bácsi - Platthy Iván tanár, nyugalmazott egyházügyi címzetes államtitkár üzenete
- Az ünnepélyes szoboravatáson készült fényképek

- Sellő, aki megnyerte egyetlen olimpiai érmünket (lovasok.hu)