Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 3

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Merjünk nagyot álmodni!

Nagy meglepetés és igazi kuriózum számomra, hogy itt, Táborfalván, a Felső-Homokhátságon két sikeres evezős sportember él közöttünk, Szentpáli Gergő és Szentpáli Balázs. Köszönöm, hogy fogadtak otthonukban!

 

 

- Az evezéshez mindenekelőtt víz kell, hogy történt, hogy éppen ezt a sportágat választottátok, hiszen itt a környezetünkben nincsenek meg az ehhez szükséges adottságok…

 

- Gergő: Én kerültem először kapcsolatba az evezéssel egy osztálytársam által az általános iskolában. Pesterzsébeten, a Kis-Duna-ágon eveztünk. Budapesten, a XX. kerületben jártunk általános iskolába, mivel szüleinknek ott volt nyomdájuk és így egyszerűbb volt a mindennapi élet. 2011 novemberében, 11 évesen kezdtem, Bazsi 2012 nyarán, 9 évesen. Addigra már az evezéshez szükséges úszás jól ment. Nagyon sokáig nem is eveztünk együtt, majd 2020-tól a kormányos nélküli kettes hajóegység (peror) lett a főszámunk. Előtte több emberrel is próbálgattuk a perort, de senkivel sem volt olyan eredményes, mint kettőnknek együtt.

 

 

2023 Olaszország Varese 2. Felnőtt Világkupa kormányos nélküli kettesben

(Fotó: Czucz Bálint)

 

 

- A tanulást és az edzést hogy tudjátok összehangolni?

 

- Bazsi: A szüleink nagyon sokat segítettek alsó tagozatban, később már önállóan is könnyen tanultunk. Ugyanabba a középiskolába jártunk, a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumba, mint vegyész tanulók. Felvételt nyertünk az ELTE TTK kémia alapszakra. Idén kezdem el az első évet.

- Gergő: Idén fogom befejezni az alapszakot. Az egyetemen már több mint egy éve egy kutatócsoport tagja vagyok. A kutatócsoport neve BioNMR, ez röviden szerves anyagok magrezonancián alapuló spektroszkópiás vizsgálatát jelenti. A szakdolgozatomat is ebben a témában írom, pontosabban a peptidek szerkezeti hajlamainak változását vizsgálom mutáció hatására. Az alapképzés befejezése után szeretném folytatni a tanulmányaimat mester szakon és specializációt szerezni gyógyszerkutatásból és analitikából.

- Bazsi: Az edzés összehangolása a tanulással mindig nagy odafigyelést igényel, főleg az időbeosztás szempontjából. Az igazi kihívást az edzőtáborok jelentették, mert a napi két edzés mellett a tanulásra is kellett félretenni energiát.

- Gergő: Például külföldi edzőtáborok alatt Bazsi dolgozatokat írt online, én pedig online tettem le a vizsgáimat. Ehhez természetesen kellett a tanárok támogatása és rugalmassága és a jó tanulmányi eredmény. A laboratóriumi gyakorlatokat tömbösítve tudtuk teljesíteni az edzőtáborok előtt vagy után.

 

 

- Milyen edzésterv szerint dolgoztok? Télen hol tudtok edzeni?

 

- Gergő: A Ferencvárosi Evezős Club tagjai vagyunk, amely a XX. kerületben, ugyanúgy a Kis-Duna partján található. Edzőink Saáryné Pető Tímea, Kő Mercedes és Danó Károly, aki egy éve csatlakozott a felkészülésünkhöz. Ők írják az edzéstervet és tartják meg az edzéseket. Az elmúlt években - az enyhébb teleknek köszönhetően -, sokáig tudtunk evezni. A téli hónapokban ergométerezünk (statikus beltéri evezőpadot használunk), úszunk, futunk, súlyzózunk. Télen eljárunk sífutni, nyáron országúti kerékpározni kiegészítésként az evezés mellett. Az evezés, a sífutás után a második legtöbb izomcsoportot megmozgató sportág.

 

 

2023 Országos Bajnokság Szeged kormányos nélküli kettesben 3. hely

(Fotó: Szlovák Bence)

 

 

- Milyen eredményeket értetek el?

 

- Gergő: 2021-ben harmadikak lettünk az Országos Bajnokságon felnőtt kormányos nélküli kettesben és felnőtt kormányos kettesben. Ezekkel az eredményekkel hívtuk fel magunkra a szövetségi kapitány figyelmét. Nyáron kiharcoltuk az indulás jogát az U23 Európa-Bajnokságra, ahol a 7. helyen értünk a célba. 2021 őszén beválogattak minket a 2024-es párizsi olimpiai felkészülési keretbe, amiből sajnos, 2022 tavaszán létszámcsökkentés miatt kikerültek az olyan fiatalok, mint például mi.

2022-ben ismét elindulhattunk az U23 Európa Bajnokságon, de ezúttal nem perorban, hanem négyesben, két szegedi fiúval, Szabó Gáborral és Király Miklóssal. A negyedik helyen végeztünk. Itthon az Országos Bajnokságon megint a harmadik helyet szereztük meg perorban. Ebben az évben nagyobb egységben is el tudtunk indulni egyesületi szinten és felnőtt négypárban is bronzérmet szereztünk.

 

 

2023 Országos Bajnokság Szeged négypárban aranyérem

az egység másik két tagja Danó Dániel és Szász Gergely

(Fotó: Szlovák Bence)

 

 

Idén sokkal több nehézséggel és akadállyal kellett szembenéznünk. A tavaszi válogató versenyen már másodikak tudtunk lenni az itthoni mezőnyben, de sajnos, én már nem tartoztam az U23 korosztályba. Elindulhattam volna idén Egyetemi Világbajnokságon és Európa-Bajnokságon Bazsi nélkül egy másik csapatban, és Bazsi is elindulhatott volna U23 Világ- és Európa-Bajnokságon, de mi nem vállaltuk. Sokan a mai napig nem értik, hogy miért teszünk/tettünk így, de mi nem szerettük volna a 2020 őszén elkezdett közös munkánkat külön-külön folytatni. Idén első éves felnőtt vagyok, Bazsi még U23. Elindulhattunk az első felnőtt nemzetközi versenyünkön, a 2. Világkupán Vareseben. Megtapasztalhattuk, milyen is az a nemzetközi mezőny, amiben ki szeretnénk harcolni a jövőben egy olimpiai kvótát. Tudni kell, hogy a kvalifikációs Világbajnokságon az első 11 csapat szerez kvalifikációt a rákövetkező Olimpiára. Mi egy ehhez hasonló mezőnyben 15. helyen végeztünk az első ilyen versenyünkön, a Világkupán. Így talán reálisnak mondható, hogy van esélyünk a 2028-as Olimpiára kijutni. Az idei Országos Bajnokság egyike volt a legjobban sikerült hazai versenyeinknek. Perorban sajnos, a rossz időjárási viszonyok miatt nem tudtuk megtartani az év eleji második helyünket és megint csak bronzérmet szereztünk. Négyesben másodikak lettünk (a csapat további tagjai: Szász Gergely, Szász Benjamin), négypárban országos bajnokok lettünk (a csapat további tagjai: Szász Gergely, Danó Dániel) és nyolcasban negyedikek lettünk (a csapat további tagjai: Szász Gergely, Szász Benjamin, Kiss Bence, Takács Attila, Fehér Norbert és Rankó Ádám). A klubunknak így mi szereztük a legtöbb pontot a versenyen.

 

 

- Miért szeretitek az evezést?

 

- Bazsi: Változatos környezetben sportolhatunk, szép tájakat láthatunk, idén például Vareseben a svájci Alpokat láthattuk a tóról. A mindennapokban rendkívül jó stresszoldó.

- Gergő: Mindig jól éreztem magam vízközelben, az evezés segít a kikapcsolódásban, kizökkent a mindennapokból.

- Bazsi: Külön élmény, hogy együtt evezünk most már három éve, ez különleges összhangot jelent kettőnk között, ami mára természetessé vált, és így szerintem jobban is teljesítünk, mint külön.

 

 

- Honnan kaptok támogatást a sportoláshoz?

 

- Gergő: Hosszú ideig csak a szüleinkre számíthattunk, az utóbbi egy évben edzőnk, Kő Mercedes és férje, Kő Róbert, klubunk egyik elnökségi tagja karolt fel minket. Ők bérlik nekünk a hajót, orvosi hátteret biztosítanak, esetenként állják a nemzetközi versenyek teljes költségét.

 

 

- Ehhez a szép teljesítményhez biztosan nagy segítség a családi háttér. Úgy tudom, hogy húgotok, Kitti Panna is evez…

 

- Bazsi: Szüleink minden hazai versenyünkön részt vesznek, ha megtehetik, külföldi versenyekre is elkísérnek bennünket. Húgunk is követett minket ezen a pályán, ő is 9 évesen kezdte, lényegében a versenypályákon nőtt fel. Mostanra harmadik éve versenyez. Az elmúlt évben harmadik helyezést ért el korosztályában országos bajnokságon, egypárban.

 

 

2022 Belgium Hazewinkel U23 EB kormányos nélküli négyes

az egység másik két tagja Szabó Gábor és Király Miklós

(Fotó: Czucz Bálint)

 

 

- A szép eredmények mellett bennem mindig nagy tiszteletet ébreszt a sportolók személyisége, hiszen ilyen teljesítményhez nemcsak fizikai erőnlétre van szükség, hanem mentális állóképességre is. Azt gondolom, hogy ez az élet más területein is segít a nehézségek leküzdésében.

 

- Gergő: Az évek során a versenysportban sok nehézséggel kellett megküzdeni, fizikailag és lelkileg is. Nem volt könnyű mindig talpra állni és folytatni, de megerősített, életrevalóbbá tett, tartásra, önfegyelemre, szorgalomra, kitartásra nevelt bennünket.

 

 

- Ilyen sok elfoglaltság mellett jut-e idő a magánéletre?

 

- Bazsi: Szórakozóhelyekre, bulikba nem járhatunk, mert a sportolás fegyelmezett életvitelt kíván. Alkalmanként, amikor éppen pihenő időszakunk van, barátainkkal, akik nagyrészt evezős társaink, megengedhetünk magunknak egy-két lazább napot. Az evezés által ismertük meg mindketten a barátnőnket.

 

 

- Milyen terveitek vannak?

 

- Gergő: Most szeptemberben az Egyetemi Országos Bajnokságon indulunk több számban is. A jövő évben szeretnénk elindulni a hazai rendezésű Felnőtt Európa Bajnokságon, valamint az Egyetemi Világ- és Európa Bajnokságon. Távlati célunk a 2028-as Olimpián való részvétel.

 

 

- Mit jelent számotokra Táborfalva?

 

- Gergő: Kiskorunk óta itt nevelkedtünk, szerintem sokkal jobb, hogy természetes környezetben nőttünk fel. Szüleink előnyösebbnek találták a vidéki tiszta levegőt, nyugalmat, csendet. A fárasztó mindennapok után szívesen jövünk haza mindig pihenni, kikapcsolódni. Nagyon jókat tudunk itt kerékpározni, futni, ha éppen az az edzésünk.

 

 

- Köszönöm szépen a beszélgetést! Kívánom, hogy álmaitok váljanak valóra!

 

 

Borsi Mária

 

 

Galéria: Merjünk nagyot álmodni! - Szentpáli Gergő & Szentpáli Balázs >>

 

 


 

 

Az evezőssport Magyarországon

 

Az evezőssport Magyarországra Angliából, a Temzéről került. Mint annyi minden, ez is gróf Széchenyi István érdeme, aki báró Wesselényi Miklóssal együtt az 1823-as angliai útjuk során ismerkedett meg a sportággal. A közös élményt Wesselényi a naplójában is megörökítette:

 

„Az ifjúság nagy része kint a folyamon volt csolnakázni. Mely szép dolog ezen ízléssel épült csolnakokkal a vízen játszadozni s mely derék, mely erőt adó gyakorlás s mozgás ez az ifjúságnak.”

 

Hazatérve, 1826-ban Széchenyi Londonból kétevezős hajót hozatott magának, amelyen 1827. május 16-án Bécsből Pozsonyba evezett két angol barátja társaságában.

 

A gróf hamarosan megalapította a Csónakdát, amely úri társasági egylet volt, és ebből alakult meg 1841-ben a Hajós Egylet, mely hazánkban az első evezősversenyt rendezte a Margit-sziget és a Redoute, a Pesti Vigadó elődje között. Az 1843. március 19-én tartott „regattán” Clark Ádám, a Széchenyi Lánchíd építésének vezetője és a budai Váralagút tervezője győzedelmeskedett „Béla” nevű hajóján.

 

(Forrás:  https://pestbuda.hu/cikk/20210807_kozel_200_eve_honositotta_meg_az_evezest_a_magyar_fovarosban_szechenyi_istvan)