Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Cikk hierarchia

Cikkek főoldala » Híres emberek

Cikkek: Híres emberek

Belső csend - Hager Ritta 90

„Hager Ritta életműve, ez az immár hét évtizedes textilművészeti munkásság a kezdetektől a szakralitás, a keresztény szellemiség jegyében épül. A Magyar Művészeti Akadémia a Vigadó Galériában felállított retrospektív kiállítással is köszönti jeles tagját, a nemzet művészét 90. születésnapja alkalmából. A kiállítás a járványügyi intézkedések függvényében június 20-ig lesz látogatható.”

(Forrás: www.mma.hu ) 

 

A hírt olvasva az örkénytábori Magyar Királyi Honvéd Lovagló és Hajtótanárképző Intézet alapításának 85. évfordulója alkalmából Táborfalván 2015-ben megtartott rendezvény jutott eszembe, hiszen itt személyesen találkozhattunk Hager Ritta iparművésszel, hallhattuk visszaemlékezését, hiszen édesapja, Sashalomi Hager Ottó vezérőrnagy 1938 és 1941 között  Örkénytábor parancsnoka volt.


Birinyi András hangszerkészítő, népi iparművész

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2013-ban megjelentetett „Pest megye kézműves remekei” című kiadvány 16 mestert mutat be, akik az elmúlt 10 évben az MKIK által kiírt pályázat keretében megkapták e kimagasló kitüntetést.

 

Birinyi András történetét idézzük a nevezett műből:


Birinyi András mindenkinek átadná a zene szeretetét

 

A sokoldalú népi iparművész a hangszerkészítésben lelte meg igazi örömét

 

Ha a műhelyében alkot, megszűnik számára a külvilág, csak a megmunkálásra váró fa és ő létezik. S végül jön a beteljesülés öröme, amikor az alapanyagból ledolgozza a fölösleget, és abból hangzó szerszám, hangszer lesz – vallja Birinyi András népi iparművész. A hangszerkészítő mester eddig már sok citerát, ütőgardont, facimbalmot, bőrdudát és pánsípot adott ki a kezei közül, de talán még ennél is fontosabbnak tartja: nagyon sok fiatalt „beoltott” a mesterség, a zene szeretetével.


Egy nem mindennapi élet mozaikjai

Tóth Rozália festőművészre emlékezünk


Tóth Rozália már egy éve kezdte el tervezni a kiállítását, a sors azonban úgy hozta, hogy emlékkiállítás lesz Hernádon a Művelődési Házban. A tárlat 2016. január 30-tól három héten át lesz látogatható.


György László ultrafutó

György László Táborfalván élő ultrafutó az EMU (Egyesület a Magyar Ultrafutásért) szervezésében 2017. szeptember 29-október 1. között Balatonfüreden megrendezett 48 órás versenyen      kategóriájában 2. helyezést és korosztály rekordot ért el, az összesített versenyen a 10. helyen  végzett. Gratulálok György Lászlónak, további sikereket kívánok! Kérésemet teljesítve mondta el a futáshoz fűződő gondolatait.


Ismeretlen krasznojarszki életrajzi kötet Gyóni Gézáról

A szenzáció erejével hatott az október 21-i sajtóhíradás, miszerint egykori magyar hadifoglyok rejtőző kézirataira találtak rá a Krasznojarszki Helytörténeti Múzeum raktárában. A 20 füzetnyi, immár évszázados lelet legértékesebb kéziratfüzete Gyóni Géza életrajzát és verseit tartalmazza 211 oldalon, melyet Székely Lajos (1883-1919) tartalékos főhadnagy, marosvásárhelyi tanár szerkesztett.


Kassai Lajos, a legnagyobb magyar lovasíjász Örkénytáborban járt

Átutazva Lajosmizsén a Művelődési Ház elektronikus hirdetésén olvasom:
"Közönségtalálkozó Kassai Lajossal”


Ki is valójában Mr. Gerald és mit képvisel?

Köszönöm Maatz Kármen Reginának, hogy elfogadta meghívásunkat, eljött könyvtárunkba és lehetőségünk nyílt a beszélgetésre a Mr. Gerald Cirkuszról, illetve annak ifjú igazgatójáról, Mr. Geraldról, aki nem más, mint Regina Asszony fia…


Matyófalvi (Matyó) Gábor

Matyófalvi (Matyó) Gábor édesapja (Matyófalvi Ferenc) tanár, édesanyja (Sövény Ida) tanítónő, felesége [Varga Erzsébet /Tasi/ (1950-2003)] vegyész, gyermekük [Matyófalvi Áron (1980)]. Iskoláit Táborfalván és Budapesten végzi. 1968-ban költözik Szentendrére. Itt készíti első szobrait.


Matyófalvi (Matyó) Gábor emlékkiállítás

Kedves Olvasóink!


Matyófalvi Matyó Gábor szobrászművész emlékkiállításának megnyitója 2019. július 6-án volt a táborfalvi Jókai Mór Művelődési Házban.


Matyófalvi Ferenc a tanító, tanár és igazgató - Matyófalvi Judit visszaemlékezése

 

Kedves Olvasónk!

Szeretettel ajánlom figyelmükbe Matyófalvi Judit visszaemlékezésének további részeit. Örömmel vennénk Olvasóink hozzászólását, emlékeit, fényképeit a Matyófalvi házaspárról, az egykori tábori iskoláról.  Ne vesszen el a múltunk!

 

Borsi Mária könyvtáros


Matyófalvi Ferenc néptanító élete Örkénytáborban - kortársak visszaemlékezései

Kedves Olvasóink!
A következő levél érkezett könyvtárunkba:

„Márk Attila vagyok.
1938. december 22-én születtem Kisbér-Pulapusztán, ahol apám huszár katona volt.
A Nyíregyháza II. Rákóczi Ferenc Honvéd Kollégium nyugdíjasa vagyok 1994 óta. Nyíregyházán élek.

Boldog gyermekkoromat töltöttem Örkénytáborban 1947 és 1954 között egyszeri megszakítással.
Matyófalvi Ferenc Tanító Úr nagy hatással volt rám! Tanított, nevelt, formált. Felnőtt életem folyamán gyakran kerestem örkénytábori emlékeimet interneten.
Nagy – nagy boldogság töltött el, amikor az Ön szerkesztésében megjelenő  www.taborfalva-konyvtar.hu” –t megtaláltam.
Matyófalvi Judit és Márk József testvérem osztálytársak voltak. Többször elolvastam Judit gyönyörű memoárját édesapjáról, örkénytábori életükről. Hatására elemi erővel törtek elő bennem a felejthetetlen örkénytábori emlékeim.”  (2018.06.04.)

Köszönöm Márk Attilának, hogy elküldte számunkra visszaemlékezését és hozzájárult közzétételéhez! Köszönöm a megőrzött iskolai fényképet Márk József és Matyófalvi Judit közös osztályáról, melyet elküldött számunkra! A képen Matyófalvi  Judit mellett édesanyja, Matyófalvi Ferencné.

Fogadják szeretettel Márk Attila írását!

                                Borsi Mária könyvtáros


Matyófalvi Ferenc néptanító élete Örkénytáborban - Matyófalvi Judit visszaemlékezése

 Matyófalvi Judit visszaemlékezéseit közöljük édesapjáról, Matyófalvi Ferenc örkénytábori tanítóról.


Köszönöm Juditnak, hogy megosztja velünk emlékeit, köszönöm, hogy régi fényképeket adott át könyvtárunk helytörténeti gyűjteménye számára. A következőkben nemcsak egy kiváló tanárember sorsát ismerhetjük meg, de a kort is felidézzük, amelyben élt. Szeretettel ajánlom Olvasóinknak!

 

Borsi Mária könyvtáros


Matyófalvi Ferenc tanító, tanár, igazgató - Matyófalvi Judit visszaemlékezése

Kedves Olvasóink! Matyófalvi Judit visszaemlékezésének befejező részét közöljük, melyet ezúton szeretnék figyelmükbe ajánlani.

 

Borsi Mária könyvtáros


Merjünk nagyot álmodni!

Nagy meglepetés és igazi kuriózum számomra, hogy itt, Táborfalván, a Felső-Homokhátságon két sikeres evezős sportember él közöttünk, Szentpáli Gergő és Szentpáli Balázs.