Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 3

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


70 éves a táborfalvi Csurgay Franciska Általános Iskola

Adalékok az iskola történetéhez

 

Táborfalva 1949-től lett önálló település, ekkor kapta a Táborfalva nevet. Első községi tanácsának mandátuma 1950. októberétől 1954. novemberéig tartott. A tanácsüléseken a községet érintő valamennyi ügyről szó volt. 1951. január 6-án történt „az iskola letárgyalása” (így szerepel a jegyzőkönyvben). Elhatározták, hogy a központban is építenek egy iskolát, mivel az az iskolák kint vannak a falu külső részén (Telepi, Tábori, Csurgay-iskola). A mai általános iskola épületének „csírája”, az 1-es és a 2-es tanterem 1952-re el is készült.

 

 

Az 1952-ben épült központi általános iskola

 

1952. június 1-jén* a falu vezetése megkapta a Minisztertanács rendeletét a pedagógusnap megrendezéséről. Másnap, június 2-án a Végrehajtó Bizottság (VB) döntést is hozott az ügyben: ”Június 8-án a község dolgozói hálával gondoljanak és ünnepeljék a nevelőket, kik fáradságot nem kímélve foglalkoznak a tanulókkal, és nevelik az új, szocialista embertípust a szocialista társadalom számára.” Az ünnepség a következőképpen zajlott le: 10 órakor az új iskolában a tömegszervezetek műsorral köszöntötték a pedagógusokat, majd ebédet adtak a tiszteletükre. Délután a sportpályán futballmérkőzésre és más sporteseményekre került sor. Az újonnan felépített iskola több későbbi rendezvénynek is otthont adott, hiszen nem volt még erre alkalmas középülete a községnek, a táborfalvi művelődési ház hivatalos átadása 1959-ben volt.

 

A 2 tantermes központi iskola bővítése 3 tanteremmel, politechnikai műhellyel, zsibongóval, igazgatói irodával, tanári szobával 1967-ben valósult meg. A terveket ingyen készítette el Nagy János építészmérnök és a kivitelezés irányítását is ingyen vállalta. Nagy János több táborfalvi középület, többek között a művelődési ház, az óvoda, a sportöltöző, a református templom tervezését készítette el. Az 1950-es, 60-as években a község önerőből építette fel középületeit, kevés volt a pénz, a község megvette az anyagot és az emberek társadalmi munkában felépítették.

 

Az 1970-es évektől már csak a jelenlegi, egykor központi iskolaként emlegetett intézmény működik, amely pályázatok segítségével korszerű, tágas, jól felszerelt iskolává változott. Erről előző írásunkban olvashatnak.
(Táborfalvai Mozaik, 2021. szeptember, XXIX. évf. 9. szám, 5. old.) 

 

* Magyarországon 1952. június 7-én és 8-án ünnepelték először ezt a napot, s ez alkalomból adták át a kiváló tanítói és tanári okleveleket, később egyes kitüntetéseket az ország legjobb pedagógusainak. (Wikipédia)

 

 

Forrás:
- Szelei Pál: Múltidéző (Táborfalvi Mozaik, 1995. január, III. évf. 1. szám, hetedik oldal)   

- Borsi Mária: Nem feledve Őket : Beszélgetés Nagy Jánossal (Táborfalvi Mozaik, 2010. április, XVIII. évf. 4. szám, 14-15. old.)

 

Borsi Mária

 

Kapcsolódó írások, egyéb források:

- A táborfalvi Csurgay Franciska Általános Iskola története >>

- Az 1952-ben épült központi általános iskola (Táborfalvi Mozaik, 1995. január, hetedik oldal)