Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Magyar Irodalmi Lap

· Admin - 2015. March 21. 02:06

A Szerkesztőségének ajánlása:


"Tisztelt Látogató, kedves Írótárs!

 
Szeretettel üdvözlünk a Magyar Irodalmi Lap oldalán! A MIL-t az irodalom szeretete hozta létre, hogy a magyar tollforgatóknak ingyenes lehetőséget biztosítson a világhálón írásaik közreadására.
 
Ha regisztrálsz, te is tagja lehetsz lapunk alkotóközösségének, és közzéteheted írásaidat. A megjelenítéséhez segítséget adunk.
 
Küzdjünk együtt szép magyar nyelvünkért!
 
A MIL Szerkesztősége"

 

 

Magyar Irodalmi Lap weboldala


Megmaradás Temploma

· Admin - 2015. March 19. 23:09

 Könyvtárunk is részt vett a Nagygéci Nemzeti Emlékhely által meghirdetett a „Legszebb kulturális üzenet” című pályázaton. 

 

A zsűri döntése nyomán a „Legszebb kulturális üzenet” cím a székelyföldi Csíkdánfalva könyvtárát illeti meg: „A nép szikla, amelyre egy nemzet élete biztosan épül” (Márton Áron).

A táborfalvi Nagyközségi és Iskolai könyvtár üzenete:
„Mi dolgunk a világon, küzdeni Erőnk szerint a legnemesbekért”
(Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban) 

 

 

Minden pályázó üzenetét kőbe vésve viszontláthatjuk majd a Nagygéci Nemzeti Emlékhelyen, a Megmaradás Templomát körülölelő emlékparkban. 

 

 

Akik üzentek:


http://www.megmaradastemploma-nagygec.hu/regisztracio/telepulesek.php 

http://www.megmaradastemploma-nagygec.hu/

 Egyedülálló kulturális - turisztikai attrakció Nagygécen

· Admin - 2015. March 18. 23:17

2015 tavaszán egyedülálló kulturális-turisztikai attrakció nyílik Nagygécen: a Szamos által 1970-ben elpusztított román-magyar határ menti településen megújul a sorsára hagyott XIII. századi templom, a Megmaradás Temploma körül pedig - többek között - emlékpark létesül. A templom és a csaknem fél évszázad után újra életre kelő település az összetartás és a megmaradás erejét szimbolizálja.

 
 1970. május 13-án éjjel a medréből kiömlő Szamos pecsételte meg a csaknem ezer éves település, Nagygéc sorsát. A román-magyar határ menti kis falu lakosait tiltakozásuk ellenére kitelepítették otthonaikból, építési tilalmat rendeltek el a területre, szellemfaluvá téve ezzel a falujukat. Nagygéc lakói azonban több mint 40 évtizedes összetartásukkal életben tartották hajdan volt otthonukat, most pedig hamarosan felébredhet tetszhalálából a nagy múltú település.

 

A cikk folytatása >>


MÁRCZIUSI IFJAK - A FORRADALOM ÓRIÁSKÉPREGÉNYE

· Admin - 2015. March 11. 17:11

 A Magyar Képregény Akadémia 12 képsorának kiállítása

2015. március 12-én 17 órakor

a kiállítást megnyitja Cserkuti Dávid illusztrátor, képregényrajzoló.

„Mindannyiunk eléri, majd többségünk kinövi azt a kort, amikor forradalmat akar csinálni. Szerencsére voltak és vannak olyanok is, akik nem várják meg, hogy kinőjenek belőle, hanem hajlandóak meghalni érte. Nekik adóztunk ezzel a képregény-összeállítással.”

Megtekinthető: 2015. március 31-ig.


A könyvtár zárva

· Admin - 2015. February 18. 18:05

2015. február 20-án, pénteken könyvtárunk zárva tart.


Köszönetnyilvánítás

· Admin - 2015. February 05. 11:48

Köszönöm Nyilas Emilnének és Bobric Kevinnek a könyvtárunknak ajándékozott könyveket!


A világ egyik legszebb könyvtára

· Admin - 2015. February 04. 18:17

Dobogós helyen áll a sárospataki Református Kollégium bibliotékája a BoredPanda könyvtári szépségversenyén. A bibliotéka megelőzi többek között a párizsi és bécsi nemzeti könyvtárakat is, de hazai társait is messze maga mögött hagyta.

 

 

Hatalmas termek és intim terek

A számtalan érdekes témát feldolgozó BoredPanda online magazin azt írja: „Bár az e-book és hangoskönyv térnyerése miatt egyre inkább teret veszítenek a hagyományos könyvtárak, egykor ezek az intézmények határozták meg az ember szellemi fejlődést. Van bennük valami, ami örökké vonzza az embereket – talán a csodálatos építészeti örökség, vagy a könyvek összetéveszthetetlen illata – tudósok és álmodozók máig örömmel böngészik ezeket az irodalmi kincstárakat. A különleges jelentőséget tükrözi az is, ahogyan megépítették a könyvtárakat: szépek és tartósak. A sokszor felbecsülhetetlen értékű kincseket őrző intézményekben hatalmas termek és intim terek váltogatják egymást, minden más épülettől megkülönböztethetőek.”Majd néhány sorban arra biztatja olvasóit a magazin, hogy javasoljanak további könyvtárakat, illetve, hogy szavazzanak.  

 

És következik a
képgaléria. Ami valóban lenyűgöző… 

 

 

Romantikus, barokk, klasszicista

A nemzetközi versengésről már több hazai lap is beszámolt, és a tudósítások hatására a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Nagykönyvtára szépen araszol előre a BoredPanda versenyében. Az lelkes olvasóknak köszönhetően már a dobogó harmadik helyén áll a klasszicista interiör.

 

A cikk folytatása és szavazás a Sárospataki könyvtárra >>

  


A könyvtár zárva

· Admin - 2015. February 04. 17:43

A könyvtár 2015. február 6-án, pénteken zárva tart.


Köztérkép

· Admin - 2015. February 03. 18:14

Köztéri művészeti alkotások szubjektív bemutatására vállalkozó független közösségi weboldal.

 

Célunk, hogy tagjainkat minőségi és ténylegesen közös munkára ösztönözzük. Az új alkotások bemutatása mellett kiemelt szerep jut a hozzáadásoknak, amelyeken keresztül a tagok egymásnak segítenek abban, hogy a beküldések gazdagabbak és pontosabbak legyenek. Emellett egy meghatározott jellegcsoportba tartozó alkotások adatlapjai közül a Szerkesztőség kiválasztja a legjobb beküldéseket, vagyis "Műlapokat", amelyek Szoborlap-címet kapnak. Ezzel is tisztelgünk elődünk, a Szoborlap.hu előtt.

 

Munkánkat önszerveződően végezzük, nonprofit formában. Nincsenek támogatóink és nem függünk hivatalos szervezetektől. Törekszünk az objektivitásra, de az véleményünk szerint csak a számtalan szubjektív nézőpont összességeként valósulhat meg.

 Köszönetnyilvánítás

· Admin - 2015. January 25. 16:05

Köszönöm Sztancsikné Molnár Ilonának a könyvtárunknak adományozott könyveket!


A magyar kultúra napja: január 22.

· Admin - 2015. January 20. 21:16

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

 

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

 

 

A Himnusz eredeti kézirata
 

 

(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_kultúra_napja)