Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

"Szívünk rajta" könyvajánló program

· Admin - 2014. November 11. 14:56

A "Szívünk rajta" egy olyan kezdeményezés, ami abban igyekszik segítséget nyújtani szülőknek és gyerekeknek, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban. Fontos, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

A „Szívünk rajta”, egy olyan könyvajánló program, amely a szülők eligazodását segíti a gyerekkönyvek piacán, de nem felejti el, hogy a szülő is olvas, ezért a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadványok közötti választást is megkönnyíti.

Mi a Szívünk rajta program lényege?

A program részeként egy szakmai csapat négy kategóriában ítélheti oda azt a megkülönböztető jelzést, egy virtuális matricát, ami a programot elindító Bookline és UNICEF Magyar Bizottság elképzelései szerint a jövőben megkönnyíti majd a könyvet vásárló szülők és gyermekek helyzetét.

 


A „Szívünk rajta” könyvajánló program honlapja


Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben (1885-1902)

· Admin - 2014. November 11. 14:00

Örömmel értesítjük Olvasóinkat, hogy könyvtárunk értékes könyvadományban részesült: az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben című huszonegy kötetes könyvsorozat hasonmás kiadása Magyarország kormányának ajándéka.  

 

 Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezve magyarországi középiskolai, községi és városi könyvtárak valamint külföldi magyar gyűjtemények részesülnek ebben a könyvadományban.Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben című nagyszabású, 21 kötetből álló könyvsorozat első kötetét Rudolf trónörökös 1885. december 1-jén nyújtotta át apjának, Ferenc József osztrák császárnak és magyar királynak, mely sorozat a 19. század második fele legnagyobb könyvkiadói vállalkozásának bizonyult.

 

Az egész Monarchiát bemutató munka létrehozását a koronaherceg, Rudolf trónörökös (1858–1889) indította el, fontosnak tartva, hogy a soknemzetiségű és soknyelvű birodalomról egy átfogó, mindenre kiterjedő mű készüljön, amely a tudományos értékű leírások mellett képekben is bemutatja a birodalom legszebb és legérdekesebb tájait.

 

A munka előkészületei 1884-ben kezdődtek meg, amikor is a trónörökös márciusban a következő emlékirattal fordult édesapjához (az iratot mai helyesírásban közöljük):

 

folytatás a könyvajánlóban >>


Csinszka - a modell és múzsa

· Admin - 2014. October 29. 20:11

 Boncza Berta születésének 120., halálának 80. évfordulója alakalmából nyíló tárlat ismeretlen dokumentumok, tárgyak, képek, mintegy 15 Márffy festmény bemutatásával emlékezünk meg a költő, múzsa, feleség  és  modell szerepet betöltő Csinszka életéről.

 

Boncza Berta 1894. június 7-én született az erdélyi Csucsán, a Körös folyó melletti hegytetőn épült, romantikus kastélyban. Édesanyja szülés után néhány nappal meghalt. Bertukát a nagymama nevelte fel.
 
A felnőttek tragédiáját érzékelve a festői környezetben, a kislány egyre érzékenyebb gyermekké cseperedett. Tízéves korától előkelő budapesti és svájci nevelőintézetekben tanult. A szép iránti fogékonyságát és kreativitását versírással és rajzolással fejezte ki. Svájci magányában rajongó természetének engedve levelezést kezdeményezett a kor híres költőjével, Ady Endrével. 1914 áprilisában találkoztak először személyesen. A találkozásból szerelem, majd házasság lett.
 
Ady halála után a magára maradt, még mindig játékos, művelt fiatalasszony nem akart a nemzet özvegye lenni. Méltó társat keresett, akivel biztonságban élhet. Márffy Ödön festőművész lett a második férje, akivel korán bekövetkezett haláláig boldog házasságban éltek. Csinszka nem alkotott jelentős műveket, tehetsége mégis rátalált igazi feladatára. A verselgető és rajzolgató asszony egy költő és egy festő múzsája tudott lenni. Születésének százhuszadik és halálának nyolcvanadik évfordulóján kiállítással idézzük meg életét és különleges, szerethető személyiségét.

Megtekinthető 2014. október 29-től 2015. március 20-ig a Petőfi Irodalmi Múzeumban.


Köszönet

· Admin - 2014. October 18. 02:18

Köszönöm Murinai Katalinnak és Németh Aliznak a  könyvtárnak ajándékozott könyveket.


A könyvtár téli nyitva tartása

· Admin - 2014. October 18. 02:16

Felhívjuk Olvasóink figyelmét, hogy 2014. november 1-jétől 2015. március 31-ig könyvtárunk téli nyitva tartás szerint várja látogatóit:
hétfő, szerda, csütörtök, péntek 12.30-18.00 óra, szombat ZÁRVA.

 

A nyitva tartás olvasható a honlap jobb oldalán is.


A könyvtár zárva

· Admin - 2014. October 18. 02:13

Értesítjük Olvasóinkat, hogy 2014. október 18-án, 24-én, 25-én, 31-én és november 1-jén könyvtárunk ZÁRVA tart.


A könyvtár zárva

· Admin - 2014. September 22. 08:35

Értesítjük Olvasóinkat, hogy a könyvtár 2014. szeptember 22-től előreláthatólag 2014. október 6-ig ZÁRVA tart.


Köszönet

· Admin - 2014. September 19. 08:26

Köszönöm Kiri Kittinek és Litóczki Józsefnek a könyvtárnak adományozott könyveket!


Ernst József: 100 év a magyar lovassport történetéből 2. kötet

· Admin - 2014. September 15. 03:26

  A szerző három kötetre tervezett munkájának második kötete az első világháborút követő újrakezdést mutatja be. A monarchia szétesésével megszűnt az a szakmai támasz, amelyet a bécsi Lovaglótanárképzővel való kapcsolat nyújtott. Új lovaglótanárképzőt létesítettek, amely előbb a Ferenc József laktanyában, majd Örkénytáborban (1930. október 1-jétől) működött.
A könyvben külön fejezet mutatja be az örkénytábori lovasképzést.

 


 

   "Az iskola azt vallotta, ... hogy minden lovat azonos módon kell kiképezni egy meghatározott szintig, s csak a jól megalapozott lóval lehet valamilyen irányba (díjlovaglás, ugratás, military, sőt galoppverseny) folytatni a munkát.

 

Bővebben a helytörténeti irásoknál >>


A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a Budai Várban

· Admin - 2014. September 03. 23:07


Gecser Erzsébet: Őszi dal

· Admin - 2014. September 01. 17:03

Itt van az ősz csodafája,
Aranyfesték csurog rája.
Majd szél úr nagy szájával,
Köpenyével és sáljával
Fújja, sodorja a leveleket.
Minek? Nem kapunk feleletet.
Ágaira levél helyett varjak ülnek,
Óriás fekete leveleknek tűnnek.
Míg ők ülnek és pihennek,
Helyettük falevelek repülnek.

 


 

Beszélgetés Gecser Erzsébettel >>