Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

április 1-jétől október 31-ig:
hétfő 12.30 - 18.00
szerda 12.30 - 18.00
péntek 12.30 - 18.00
szombat 8.00 - 12.30

november 1-jétől március 31-ig:
hétfő 12.30 - 18.00
szerda 12.30 - 18.00
csütörtök 12.30 - 18.00
péntek 12.30 - 18.00
szombat zárva

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Borsi Mária
E-mail: tfkonyvtar@monornet.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Beszélgetés Dr. Kolek Istvánnal

· Admin - 2018. december 11. 01:28

Dr. Kolek István közel 40 évig volt Táborfalva háziorvosa. 2018. augusztus 1-jétől vonult nyugdíjba, ebből az alkalomból beszélgettem Doktor Úrral.
Köszönjük Kolek Doktor Úr munkáját, az eljövendő évekre szeretetet, békességet, sok örömet és jó egészséget kívánunk!

 

 Pusztavacson születtem 1949-ben. Szüleim 6 elemis, földműves emberek voltak. Pusztavacson nőttem fel, osztott iskolába jártam. Szeretettel gondolok Nagy Imre tanító bácsira.  Falusi gyerekként jól ismertem a természetet, az állatokat, részt vettem a ház körüli munkákban. Jó tanuló voltam, Budapestre kerültem az Arany János Fiúgimnáziumba, német nyelvtagozatra.   1967-ben érettségiztem, kitűnő eredménnyel. Orvosnak készültem, de nem vettek fel azonnal az egyetemre, ezért egy évig Budapesten, a János Kórházban dolgoztam beteghordóként.

 

A Szegedi Orvostudományi Egyetemen tanultam, ahol 1975-ben szereztem diplomát. 1971-ben megnősültem, feleségem Budavári Edit. Szegeden éltünk. 1975-ben fiúnk született. Az egyetemi tanulmányok mellett Szőregen dolgoztam a rózsakertészetben, Edit bölcsődében volt gyermekgondozó.

 

A beszélgetés folytatása itt olvasható >>


SULIság

· Admin - 2018. december 10. 19:19

Kedves Olvasóink!  

 

2018-ban 25 éves a Táborfalvi MOZAIK című újság. A kezdetekről beszélgettem az egykori szerkesztőkkel, Sponga Tamással és Sztana Károllyal. Előkerült a MOZAIK létrejötte előtt készült SULIság című iskolaújság 1989-ből…Fekete István - Roráte

· Admin - 2018. december 10. 16:24

 Olyanok ilyenkor a csillagok, mint az álmos gyerek szeme. Kicsit hunyorognak. És még nem tudják: sírásra vagy nevetésre nyíljanak-e, avagy aludjanak tovább. Hát, csak pislognak.
Enyhe az idő, a szél csak a kerítések mellett lézeng, ámbár elég hűvösen. Az ablakok néhol nézik már a hajnalt, néhol nem, és a csizmák nem kopognak a gyalogjárón, inkább csak cuppognak.
Néhol egy halk szó, néhol az se. Néhol csak árnyak járnak. Néhol kis lámpások imbolyognak és mutatják, hova kell lépni. Ámbár hiszen sár van mindenütt.
Az ég még sötét. A tegnap gondja, mintha még aludna, a mai még nem ébredt fel. S a falu csak tiszta önmagát viszi a hajnali misére.
Ajtó nem csattanik, kiáltás nincs.
A külső mozgás bekúszik a templomba s megnyugszik. Suttog egy kicsit, vár, s amikor már a gyertyák lángja is meggyúlik a várakozástól, felkiált az időtlen vágy: „Harmatozzatok égi Magasok”

 

Folytatás: Fekete István - Roráte >>


A Táborfalvi MOZAIK egykor..

· Admin - 2018. november 29. 06:30

Kedves Olvasóink!

A Táborfalvi MOZAIK című független havilap, a táborfalvi polgárok lapja 1993. február hónapban jelent meg első alkalommal, ez volt az újság úgynevezett próbaszáma. Az I. évfolyam 1. száma az 1993. március havi lapszám volt.


 
Szeretnénk megosztani Önökkel a Táborfalvi MOZAIK régi lapszámait, az indulástól kezdődően. A Táborfalvi MOZAIK első korszaka 1999. júniusig, a VII. évfolyam 6. (77.) számáig tartott.
A havilap felelős szerkesztője Sponga Tamás volt, a szerkesztőség tagjai az első lapszám megjelenésekor: Fehér Lászlóné, Dr. Kolek István, Kőnigh Józsefné (Farkas Lenke), Szelei Pál, Sztana Károly. [...]

 

Sok helyi értékről olvashatunk az újságban és bátran mondhatjuk, hogy a MOZAIK újság is helyi értékké vált!


Az egyes számokat folyamatosan tesszük közzé - nem feltétlenül időrendi sorrendben. A 'MOZAIK egykor..' külön oldalon található, amely elérhető a felső és a jobb oldali menűből is.

 

 Jó olvasást kívánok!

 

Borsi Mária
könyvtáros


Duna menti értékeink Pest megyében

· Admin - 2018. november 29. 00:24


Márai-program

· Admin - 2018. november 21. 22:37

 

Kedves Olvasóink! 2018-ban könyvtárunk 100 ezer Ft értékben kapott támogatást

a Nemzeti Kulturális Alap Márai-programjában, immár  VIII. alkalommal.

A könyvek megérkeztek könyvtárunkba, szeretettel várjuk Olvasóinkat! 


"A mi szecessziónk" című kiállítás a Ráth-villában

· Admin - 2018. november 19. 21:12

Szépség, mívesség, igényesség…  Körülvesz és megigéz… 

 

„A koncepció egyszerű: úgy hozd mozgásba a szecesszió reprezentatív műtárgyait, hogy olyan illúziód legyen, mintha használat közben részesülnél az élményből, azaz kerüljenek kontextusba a kerámiák, a bútorok, a festmények, a textilek és az egyéb műtárgyak. Mert a Ráth György-villát úgy rendezték be, hogy némi túlzással élni is lehetne benne, azaz a művészetet látjuk, éppen működésben. Szóval, minden olyan, mintha vendégségbe érkeznénk Ráthékhoz, illetve a szecessziós művészethez. Az egykori tulajdonos, Ráth György (1828-1905), az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója otthonában képtára és historizáló ebédlője rekonstrukciójával emlékeznek a 190 esztendeje született műgyűjtőre.”

 


 

(Forrás: https://nullahategy.hu/szinek-valtozatok-a-mi-szecesszionk-cimu-kiallitasrol-es-a-rath-villa-megujult-belso-tereirol/)

 

„A szecesszió a szépség új kultuszát jelentette, egyben a forma és a technika együttes forradalma volt. Ez az élet és a művészet egészét átfogó, átformáló és átalakító összművészeti törekvés egyben az utolsó egyetemes stílus volt, melynek számtalan irányzata is minden műfajra kiterjedő, egységes formavilággal rendelkezett…

 

...A szecessziós tárgyakon nemcsak a formák világa érzékletes és érdekes, hanem megragadó magának az anyagnak a szépsége is. Sok esetben felelevenítették a már feledésbe merült matériákat, vagy újakkal kísérleteztek. Az üveg – talán éppen rejtelmessége, titokzatossága, csillámlása okán – a szecesszió egyik legkedveltebb anyaga volt. A bútorművészetben igyekeztek minél többféle, különleges rajzolatú fafajtát felhasználni. A fémművességben elsősorban a francia szecesszió kedvelte a csillogó aranyozott bronzot. Újból felfedezték az ónt, s e könnyen megmunkálható anyagból különféle, hajlékony tárgyak készültek. Az ezüst mellett szívesen dolgoztak bronzzal, vörösrézzel, valamint olcsóbb ötvözetekkel is. A különféle anyagokat szívesen kombinálták egymással.

 

A 19-20. század fordulóján hihetetlen innovatív fejlődés következett be, amely a technikai megoldások, újítások gazdag tárházát jelentette.”

 

(In.: A mi szecessziónk, Bp. : Iparművészeti Múzeum, 2018., p.23.)Felemelő élmény a kiállítás tereit végigjárni, egy alkalom talán kevés is ahhoz, hogy befogadjuk ezt a gazdagságot!

 

http://www.imm.hu/hu/contents/262,R%C3%A1th+Gy%C3%B6rgy-villa

https://www.jegymester.hu/hun/Production/54704/Allando-kiallitas---A-MI-SZECESSZIONK

 

 Borsi Mária


Könyvtárbővítési pályázat

· Admin - 2018. november 16. 23:05

Kedves Olvasóink!

 

Könyvtárunk sikeresen pályázott a TINTA Könyvkiadó iskolai és közkönyvtárak számára kiírt könyvtárbővítési pályázatán.

 


 

A pályázat célja a magyarországi könyvtárak ellátása a magyar nyelv új, korszerű szótáraival 50%-os kedvezményes áron.

 A táborfalvi Nagyközségi és Iskolai Könyvtár állománya pályázati áron 35 370 Ft értékű könyvvel gyarapodott. Az újonnan beszerzett szótárak mellett olyan érdekességekkel is találkozhatnak Olvasóink, mint a Magyar motívumok kifestőkönyve, Székely motívumok kifestőkönyve,  Híres magyar motívumok kifestőkönyve.

 A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye

· Admin - 2018. november 15. 16:08

2018. november 6. és 2019. február 9. között látogatható az Országos Széchényi Könyvtár A CORVINA KÖNYVTÁR BUDAI MŰHELYE című kiállítása.

 


 

A kiállítás a Mátyás király-emlékév alkalmából került megrendezésre. 2018-ban emlékezünk meg  Mátyás királlyá választásának 500. évfordulójáról, születésének 575. évfordulójáról. 

 

Kapcsolódó oldalak:

 

http://www.oszk.hu/kiallitasok/corvina-kiallitas 

 

 

https://matyasemlekev.hu/


Látogatás a dabasi Halász Boldizsár Városi Könyvtárban

· Admin - 2018. november 11. 20:20

Egy szép szeptemberi napon a táborfalvi Csurgay Franciska Általános Iskola negyedik osztályos tanulói ellátogattak a dabasi Halász Boldizsár Városi Könyvtárba tanítóikkal, Jarábik Tündével és Magasdi Viktóriával. Velük tartott a táborfalvi könyvtáros, Borsi Mária, aki a gyerekek meghívását örömmel elfogadta!

 

 

Az egész napos kirándulásról később a gyerekek rajzokat készítettek 

A gyerekek munkái >>

 

2018. november 8.


Miért jó olvasni?

· Admin - 2018. november 10. 21:21

 

A táborfalvi Csurgay Franciska Általános Iskola

könyvtárbarát 3. b osztályos tanulói arról, hogy miért jó olvasni?