Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Három nap a természetben

A Csurgay Franciska Általános Iskola 4. osztályos diákjai 3 feledhetetlen, élményekben bővelkedő, izgalmas napot töltöttek a természetben, Táborfalva Nagyközség Önkormányzata és a Táborfalvi Diákévek Alapítvány támogatásával.

 
A gyermekek 2023. május 31-től június 2-ig egy erdei iskola projektben vettek részt. Az erdei iskola program gondolata az alábbi céllal született meg: 

 

A mai városok hatalmas kínálatukkal a gyermekeket kényelmessé teszik, szellemileg és fizikailag egyaránt. Törni sem kell magukat, minden kirakatban, képernyőn van, és ők csak szemlélők. Egy erdei iskola ezzel szemben a „benne élés” élményét, a megtapasztaláskor keletkezett sokoldalú tudást kínálja. A tanulóknak nem egyszerűen bemutatja a környezetet, hanem öntevékeny felfedezésre alkalmas tanulási helyzeteket nyújt. Ezt az élményt céloztuk meg egy három napos program keretén belül. Ehhez sikerült remek helyszíneket és lelkes szakembereket találnunk, akik tudásuk legjavával járultak hozzá a projekt sikeréhez.  

 

Az első nap meglátogattuk az ócsai Madárvártát, felfedeztük a lápvidék élővilágát Mészáros Ádám biológus, környezeti nevelő segítségével. Bejártuk a Selyemréti tanösvényt. Utunk során a lápvidékre jellemző fajokat láthattunk és Ádám „bácsitól” értékes információkat tudhattunk meg a növény- és állatvilágról. 

 


 

Az erdei iskola projektek célja nemcsak az adott helyszínek földrajzával, növény- és állatvilágával való megismerkedés, hanem az épített környezethez, az ott élő emberekhez, a helyi történelemhez, kultúrához való közelkerülés. Ennek jegyében kezdtük a második napunkat  a Dabas-Sári tájházban, ahol Kocsír István vezetésével betekintést kaptunk a paraszti kultúrába, elődeink életébe, mindennapjaiba. Majd folytattuk utunkat a Szent Jakab sétányon, ahol a barinákban*, az előző nap megismert víziállatokat sikerült a gyermekeknek önállóan befogni, megfigyelni, majd visszaengedni a természetbe. Jó volt látni, hogy sikeres volt a rovarok irányába tett előző napi érzékenyítés. Ugyanis azok a gyerekek, akik az első napon megijedtek, nagyokat ugrottak egy-egy rovar láttán, ezen a napon már bátran simogatták, mászatták a kezükön a kis élőlényeket. A napot délutáni focival zártuk a sári csati partján, és uzsonnára megkóstoltuk a sári rétest is. 

 

A harmadik napot Platthy József olimpiai bronzérmes olimpikon pár napja leleplezett szobránál indítottuk, majd a táborfalvi vadászháznál várt minket gyönyörű, rendezett, gondozott környezetben Papp Ferenc vadászmester. Itt a reggelink elfogyasztása után meghallgattuk Szalay Vilmos beszámolóját a Gyökereink Emlékudvarról. Vilmos ismertetője a kocsikról, a hozzáfűzött érdekes történetekkel teljesen elbűvölte a diákokat, lelkesen próbálgatták a kocsikat, tették fel saját kérdéseiket. A felsőlajosi Magán Zoo volt a következő állomásunk, ahol megebédeltünk és végignéztük az állatokat. 

 

A három napot este, az iskola udvarán a szülőkkel közösen tartott szalonnasütéssel és az azt követő éjszakai lepkemegfigyeléssel zártuk.

 


 

Köszönjük Táborfalva Nagyközség Önkormányzatának és a Táborfalvi Diákévek Alapítványnak, hogy lehetővé tették a diákoknak ezt a gazdag programot, amely egyaránt volt ismeretbővítő és képességfejlesztő, és amely hozzájárult ahhoz, hogy ezekből a gyermekekből természettudatosan élő, környezetüket óvó felnőttek váljanak.

 

Jarábik Tünde

tanítónő

 

További képek a galériában >>