Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Cikk hierarchia

Cikkek főoldala » Ajánló

Cikkek: Ajánló

Fekete István - Roráte

Olyanok ilyenkor a csillagok, mint az álmos gyerek szeme. Kicsit hunyorognak. És még nem tudják: sírásra vagy nevetésre nyíljanak-e, avagy aludjanak tovább. Hát, csak pislognak.
Enyhe az idő, a szél csak a kerítések mellett lézeng, ámbár elég hűvösen. Az ablakok néhol nézik már a hajnalt, néhol nem, és a csizmák nem kopognak a gyalogjárón, inkább csak cuppognak.
Néhol egy halk szó, néhol az se. Néhol csak árnyak járnak. Néhol kis lámpások imbolyognak és mutatják, hova kell lépni. Ámbár hiszen sár van mindenütt.
Az ég még sötét. A tegnap gondja, mintha még aludna, a mai még nem ébredt fel. S a falu csak tiszta önmagát viszi a hajnali misére.
Ajtó nem csattanik, kiáltás nincs.
A külső mozgás bekúszik a templomba s megnyugszik. Suttog egy kicsit, vár, s amikor már a gyertyák lángja is meggyúlik a várakozástól, felkiált az időtlen vágy: „Harmatozzatok égi Magasok”


Gyóni Géza Irodalmi Kör

Gyóni Géza Irodalmi Kör 2019. február 25-én tartotta első nyilvános találkozóját a dabasi Kossuth Művelődési Központban. Tagjai amatőr írók, költők, képzőművészek, versmondók, költészet kedvelők, Gyóni Géza rajongók…, helyiek, környékbeliek, távolabb élők.


Helikon Archívum

Erdélyben, Kolozsváron, 1946 - 1989. között megjelenő "Utunk", majd 1990-től napjainkig az utód "Helikon" című irodalmi folyóiratok - folyamatosan frissülő - fotóarchívumát ajánljuk az Olvasóknak.


Helytörténeti könyvek

Köszönöm Szabó Ferencnek, hogy könyvtárunknak ajándékozott néhány helytörténeti vonatkozású kiadványt. Mindegyik kötet Dabas történetéhez kapcsolódik.


Horthy Miklós - Emlékirataim

 

  Évtizedeken keresztül súlykolt félrevezető információk tengerében, talán kicsit tisztább kép rajzolódhat(na) ki a kétkedők fejében, a most kiadott emlékiratok olvasása után.


Ingyenes magyar elektronikus könyvek

Nagyon sokféle témában és formátumban érhetők el ingyenes, magyar nyelvű elektronikus könyvek.


Ingyenes magyar hangoskönyvek

Nagyon sok weblap érhető el az "Ingyenes magyar hangoskönyvek" oldalról , ahonnan ingyenesen, magyar nyelvű hangoskönyvek és egyéb rögzített hanganyagok szabadon tölthetők le.Jankovics Éva: STROKE - Egy család regénye

Tisztelt Olvasó! Engedjék meg nekem, hogy mindjárt a könyvből származó Puskin idézettel kezdjem ajánlásomat. „Uram, ne vedd el épp eszem, inkább az éhség, a küzdelem…”


Jávorszky Béla Szilárd - A magyar jazz története

Korunkban a jazz a nyugati zenekultúra legjelentősebb improvizációs előadási gyakorlata.


Kathryn Stockett - A segítség

Tegye fel a kezét, aki néz filmeket! Most tegye fel a kezét, aki olvas könyveket! Gyanítom egyikre, másikra vagy akár mindkettőre akadtak jelentkezők.
Egy olyan könyvet/filmet szeretnék bemutatni, ami bár első ránézésre könnyednek tűnik, mégis az egészet egy végtelenül komor hangulat lengi körül, melyet olykor felvált az írónő kitűnő humora.


Kelecsényi László - Vászonszerelem

 

A magyar hangosfilm krónikája 1931-től napjainkig


Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit

Amikor Rejtő Jenő, Jo Nesbø és Italo Calvino összeül, töltenek egy-egy pohár bort és írnak egy regényt...


Kürti László: Fényképes történelem: Lajosmizse a 20. században

A könyv a Helytörténeti és Kulturális Egyesület megalakulásának 10. évfordulója alkalmából jelent meg a Lajosmizséért Közalapítvány támogatásával.


Kürti László: Történelem és emlékezet : Lajosmizsei fényképek 1896-1946

Érdekes és értékes könyvet kapott ajándékba könyvtárunk helytörténeti gyűjteménye Katona Mihálynétól.

 

A könyvet prof. Dr. Kürti László, a Miskolci Egyetem tanára, kulturális antropológus írta és szerkesztette. Példaértékű, hogy milyen szakszerű, áttekinthető, igényes kiadvány!

értékes könyvet kapott ajándékba könyvtárunk helytörténeti gyűjteménye Katona Mihálynétól


Könyvajánló: Magyarország és a világűr

Az elmúlt év végén  a „Magyarország és a világűr” című kötetet adományozta könyvtárunknak Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, amit ezúton is köszönünk!

A 2021-ben megjelent kiadványból egy-egy példányt eljuttattak a hazai könyvtárak, valamint a kárpát-medencei középiskolák számára is.