Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Curie Környezetvédelmi Emlékverseny

Az alsó tagozatos gyermekek általában nagy érdeklődést mutatnak a környezetismeret tantárgy iránt. Szeretik a növényeket, csodálják a különleges állatokat, érdekli őket a klímaváltozás. Ez a Csurgay Franciska Általános Iskola 3. osztályos diákjaira különösen jellemző. Innen jött az ötlet, hogy azoknak a gyerekeknek, akik különösen fogékonyak erre a témára, indítsunk egy tehetséggondozó szakkört.

 

 De, hogy legyen célja a heti összejöveteleinknek, volt kolléganőnk és kedves barátnőm, Urbánné Revák Anikó javaslatára beneveztünk a Curie Környezetvédelmi Emlékversenyre két, három fős csapattal, a 3-4. évfolyamosok korcsoportjában. Anikó többször nevezett táborfalvi felső tagozatos diákokkal erre az eseményre (szép sikereket is ért el tanítványaival), így az ő szakmai irányításával, részvételével vágtunk bele. Az idei év témaköre az Őrségi Nemzeti Park élővilága, különleges építészeti sajátossága, Magyarország élővizeinek lehetséges szennyezése, a klímaváltozás és az ehhez kapcsolódó témák voltak. Feladatlapok kitöltésével, azok visszaküldésével teltek az első hónapok, majd a területi döntő következett. Mikor mindkét csapatunk második, illetve harmadik helyen továbbjutott Szolnokra, az országos döntőre, mi magunk is meglepődtünk. A döntő három részből állt: egy 50 feladatos teszt megoldásából, egy kiselőadásból (közelünkben lévő élővizek lehetséges szennyezései címmel), melyet PPT-vel kellett prezentálni, és egy plakátból, amely a kiselőadás témájához kapcsolódott. Az országos döntőbe, minden korosztályból 15 csapat jutott. 10 helyezést osztott ki a zsűri, melyből a mi két kis csapatunk (korosztályukban ők voltak a legfiatalabbak), 9. illetve 8. helyen végzett. A tablóink, melyből a helyszínen kiállítás is készült, 3. illetve 2. helyezést értek el. Büszkeséggel töltött el minket, hogy az ország neves iskolái között NÉGYSZER hangzott el a táborfalvi Csurgay Franciska Általános Iskola neve. 

 

Az idei tanév alatt rengeteg tudással és még több élménnyel gazdagodtunk. Szolnokon, a verseny délutánján megnéztük a RepTárat, a Szolnoki Repülőmúzeumot, ahol sikerült a délelőtti feszültséget, még az eredményhirdetés előtt levezetni. 

 

A gyerekekkel egész évben nézegettük az Őrség különleges növényeit, állatait, építményeit. Felmerült bennük az igény, hogy ők ezt élőben is szeretnék látni. Kezdetben nem gondoltam, hogy ez a tanulmányi kirándulás megvalósulhat, de a szülők első szóra biztosítottak anyagi és erkölcsi támogatásukról. Így egy csodálatos napot tölthettünk az Őrségi Nemzeti Parkban, ahol pallósoron bejártuk a szőcei láprétet, megálltunk Hegyhátszentjakabon a Vadása-tónál, majd Őriszentpéteren egy fantasztikus interaktív kiállítást nézhettünk meg. Meglátogattuk a pityerszeri skanzent, ahol nemcsak a tájegységre jellemző épületekkel, tárgyakkal ismerkedhettünk meg, hanem eurázsiai vadlovakat, és európai bölényeket is láthattunk. Kirándulásunkat a skanzen játszóterén zártuk. Szinte kizárólag fából, és egyéb természetes anyagokból készült egyedi játékok várták a gyerekeket. 

 

 

A csapat

 

Egy igen tartalmas, tapasztalatokkal, élményekkel teli évet zárt a lelkes, kíváncsi gyerekekből álló „Köri szakkör”. 

 

Országos Curie Környezetvédelmi Emlékverseny 9. helyezett csapata, kiselőadásuk dokumentációja 3. helyezést ért el: Gazsik Boglárka, Nagy Botond, Surman Levente. 

 

Országos Curie Környezetvédelmi Emlékverseny 8. helyezett csapata, kiselőadásuk dokumentációja 2. helyezést ért el: Béni Benett, Simkó Nimród, Simon Levente.

 

Jarábik Tünde

 

További képek a galériában láthatók >>