Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát.  

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

 

Mi a kultúra?

 

 A kultúra, a kulturáltság nem azt jelenti, hogy színházba járunk és könyveket olvasunk. Sokkal több ennél! A kultúránk az, ahogy élünk, ahogy viselkedünk. A mindennapok kultúrája, ahogy beszélünk, ahogy a gyerekeinket neveljük, hogy milyen a lakásunk, a környezetünk, hogy kezeljük a konfliktusokat, mit tartunk jónak és rossznak, hogy végezzük a munkánkat, hozzáértéssel, jó minőségben?

 

Kodály Zoltán szerint „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Kultúra annyi, mint tanulás; megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszteni könnyű.” Ebben a tanulási folyamatban elsődleges a család, ehhez kapcsolódnak az oktatási-nevelési intézmények, Táborfalván a Cseperedő Bölcsőde, a Napraforgó Óvoda és a Csurgay Franciska Általános Iskola. Valamennyiünk számára nagy kihívás a kor, amelyben élünk. Globalizált világ, fogyasztói társadalom, információs társadalom… Felgyorsult életritmus, folyamatos alkalmazkodás a gyors változásokhoz, egész életen át tartó tanulás. Szereplői vagyunk annak a kultúraváltásnak is, amely a Gutenberg-galaxisból az Internet-galaxisba, a „homo digitális” kultúrájába történő átmenetet jelenti. A nyomtatott szöveget felváltja a virtuális tanulási vagy munkakörnyezet, amit megtapasztalhattunk az elmúlt időszakban az online oktatásban, illetve a Home Office munkavégzés során. Feltehetően a hagyományos papíralapú és a virtuális kultúra együttes jelenléte lesz jellemző a jövőben az oktatásban és a munkavégzésben is.

 

És mi történik szabadidőnkben? Táborfalván a Jókai Mór Közösségi Színtér, a Helyőrségi Művelődési Otthon és a Nagyközségi és Iskolai Könyvtár hivatott arra, hogy lehetőséget nyújtson a kikapcsolódásra, művelődésre. Színházi előadások, koncertek tekintetében nem tudunk versenyezni a városi intézményekkel vagy a multiplex mozikkal… Mi az, amiben egyediek lehetünk? A helyi értékek feltárásában, a helyi közösségek létrehozásában, legyen az kézműves csoport, népzenei egyesület, hagyományőrző kulturális egyesület… Mindegyik arról szól, hogy nemcsak fogyasztói, befogadói vagyunk valamelyik műalkotásnak, filmnek, zenének, színházi előadásnak, hanem a kultúra cselekvő alkotói, továbbadói lehetünk, amely közösséget teremt és identitást ad! Ezekben a csoportokban lehetőség van a fejlődésre az adott művészeti ágban, kapcsolatot teremt a Táborfalván élő, esetleg más korosztályhoz tartozó emberek között, beszélgetésre, egymás megismerésére nyújt lehetőséget és újabb és újabb ötletek, elképzelések születhetnek meg arról, hogy milyen kulturális programokat lehetne együtt létrehozni! Találjuk meg önmagunkban és egymásban a tehetséget, az értéket, amelyet megoszthatunk egymással!

 

Ha teszünk érte, megszerezhetjük azt a műveltséget, amely könnyebbé, jobbá és szebbé teszi életünket. „A műveltség nem ünneplőruha, amelyet hordani kell. A műveltség a helytállás segédeszköze, a kifejezés szerszáma, a vállalkozás fegyverzete.” (Németh László) 

 

Borsi Mária

 

Kapcsolódó írás:

 

A Himnusz születésnapja