Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


A Trebitsch-ügyirat

A Trebitsch-ügyirat : a Magyar Királyi Belügyminisztérium titkos dokumentumai Trebitsch Ignác nemzetközi kémről és kalandorról, 1930-1938.


Közzéteszi, jegyzetekkel ellátta és a bevezető tanulmányt írta Kántás Balázs
Budapest : Hungarovox, 2020.

 Az ügyirat Trebitsch Ignác Magyarországra való hazatérési kérelmének elbírálásáról szól. A korabeli hatóságok joggal hihették, hogy amennyiben hazatérne, Trebitsch Ignác akár saját hazája ellen is kémkedne.

 

Trebitsch Ignác 1879. április 4-én született Pakson és „a kínai Sanghajban, japán szolgálatban, 64 évesen hunyt el 1943. október 7-én, a temetésén pedig több százezer ember és a Nankingban székelő japánbarát kínai bábkormány összes minisztere is részt vett „ - olvashatjuk a könyv bevezetőjében. 

 

Trebitsch Ignác élt Európa nagyvárosaiban, Kanadában, Galíciában, az Egyesült Államokban, Tokióban és Kínában. Jómódú zsidó gabonakereskedő családba született, 1898-ban Hamburgban átkeresztelkedett és az ír presbiteriánus egyház híve, majd lelkésze lett. Élete végén 16 évig Csao Kung néven buddhista szerzetesként élt egy kolostorban. Regényes élete során üzleti és politikai vállalkozásokban vett részt, személyisége, neve, lakóhelye ennek megfelelően változott. Számos titkosszolgálat hírszerzőjeként az európai történelem alakulásához is hozzájárult.
 

 

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány című regényében Buzgó Mócsing alakját Trebitsch Ignác ihlette, ahogy erről az archivnet.hu oldalon olvashatunk:
https://archivnet.hu/kuriozumok/buzgo_mocsing_az_igazi_trebitsch.html 

 

Borsi Mária