Nagyközségi és Iskolai Könyvtár
Elköszön a könyvtáros

Kedves Olvasóink!

 

Elérkezett számomra a nyugdíjba vonulás ideje…

 

2000-ben lettem könyvtáros Táborfalván, megtiszteltetés számomra, hogy ilyen szép munkám lehetett. Köszönöm a lehetőséget és a bizalmat! 

 

 Köszönöm a könyvtárat fenntartó Önkormányzatnak a támogatást, hogy segítettek abban, hogy korszerű, színvonalas könyvtári szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a település lakói számára, amelyhez nagyban hozzájárultak a sikeres pályázatok. 

 

Köszönöm az Olvasóknak a segítséget, a kedvességet, a beszélgetéseket! Sok embert megismertem és megszerettem. A könyvtár egyik legszebb korszaka volt, amikor létrejött a könyvtár baráti kör, mottónk egy Weöres Sándor-idézet volt: „Az ember akkor lesz ember, ha átvilágítja mélyéig önmagát, s a benső világosságból környezetére sugarat bocsát”.  Akkor már megvolt a projektorunk a könyvtárban, előadásokat tartottunk, de kirándultunk is, ebben nagy segítségünkre volt Kovács Attila vadőr és a Táborfalvi Hagyományőrző Íjász Egyesület, amit ezúton is köszönök. A baráti kör létezése megerősített abban a hitemben, hogy ma is szükségünk van a személyes találkozásokra, szükségünk van közösségekre. Sok olyan értéket, tudást láttunk meg egymásban, ami másként ki sem derülhetett volna, hiszen ahogy befejezzük iskoláinkat, alig van lehetőség, alkalom arra, hogy a teljes embert megismerjük, hogy kiderüljön, kinek milyen különleges tudása van, kit mi érdekel. 

 

Köszönöm az óvoda és az iskola pedagógusainak, hogy elhozták a gyerekeket a könyvtárba! Az olvasás, az önálló tanulás, az önálló ismeretszerzés készségének kialakulása, a megfelelő tudás, műveltség megszerzése adja a gyerekeknek azt az alapot, azt a muníciót, amellyel elindulhatnak a további fejlődés, a sikeres élet útján.

 

Köszönöm Sponga Tamásnak, hogy együtt készíthettük könyvtárunk 2013. óta létező honlapját. Kiemelkedően fontos volt számunkra a helytörténet: írások, visszaemlékezések, beszélgetések, úti beszámolók, Táborfalván vagy a közelében megtalálható történelmi/kulturális/vallási értékeink, könyvtártörténet, a Települési Értéktárba bekerült helyi értékeink, helyi vagy elszármazott írók, költők vagy más művészeti területen alkotók bemutatása.

Itt szeretném külön megköszönni mindazoknak, akik megosztották velünk visszaemlékezésüket Táborfalváról, akik településünkről készült fényképeket vagy nagyközségünkhöz kapcsolódó szakdolgozatukat adták át könyvtárunk helytörténeti gyűjteménye számára. Hiszen a könyvtár helytörténeti gyűjteménye településünk emlékezete! Rajtunk kívül nem gyűjti, és nem őrzi meg senki sem. 

 

Megtekinthetőek honlapunkon a Táborfalvi Mozaik c. helyi közéleti lap első korszakának (1993. február-1999. június) lapszámai, valamint a 2020. januártól kezdődően a táborfalviak számára ingyenessé vált lapok, hogy azok a szélesebb olvasóközönség számára is elérhetővé váljanak. A megjelent írásokról sokszor kapunk visszajelzéseket, időnként a világ távoli országaiból is, hiszen sok elszármazott táborfalvi is látogatja honlapunkat. 

 

Napjaink könyvtára nem egyszerű könyvkölcsönző hely. Találkozási pont, közösségi tér, ahol a mindennapi élethez szükséges irodai szolgáltatások, számítógép-használat mellett beszélgetésekre is lehetőség adódik. A könyvtár látogatói szívesen részt vennének irodalmi műsorokon, helytörténeti előadásokon és más programokon is, ha ehhez megfelelő tér, megfelelő adottságok lennének. 

 

Könyvtárunk megújulásra vár, ehhez kívánok új lehetőségeket, támogatást és teremtő képzeletet! 

 

Borsi Mária

 

Fotó: Nitta Portré Fotóstúdió

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték