Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

április 1-jétől október 31-ig:
hétfő 12.30 - 18.00
szerda 12.30 - 18.00
péntek 12.30 - 18.00
szombat 8.00 - 12.30

november 1-jétől március 31-ig:
hétfő 12.30 - 18.00
szerda 12.30 - 18.00
csütörtök 12.30 - 18.00
péntek 12.30 - 18.00
szombat zárva

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Borsi Mária
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Frissítés

· Admin - 2013. augusztus 13. 13:58

A közvetlenül látható híreken kívül felkerült néhány weblap címe az "Ajánlott oldalak" alá, könyvajánló, illetve az új Szervezeti és Működési Szabályzat és a könyvtár téli és nyári nyitva tartása is. A két utóbbi a jobb oldali menüből érhető el.


Új könyveink

· Admin - 2013. augusztus 13. 12:16

Könyvtárunk legújabb könyvei:

 

- Felméri Péter: A három ufó  (Bp. : Ulpius-ház, 2011)
- Morais, Fernando: A Mágus - Paulo Coelho élete  (Bp. : Atheneum Kiadó,2008)
- Stockett, Karhryn: A Segítség (Bp. : Európa, 2011)
- Rowling, J. K. : Átmeneti üresedés (Bp. : Gabo Kiadó, 2012)
- Az internet a kockázatok és mellékhatások tekintetében / szerk. Talyigás Judit  (Bp. : Scolar Kiadó, 2010)
- Bates, Marni: Segítség, Youtube-sztár lettem! (Bp. : Móra, 2013)
- Saly Noémi: Semmiből is finomat! - Régi idők konyhája (Bp. : Libri, 2013)
- Kiss Ádám: Szütyiő (Bp. : Ulpius-ház, 2010)
- Simon Tamás: Vérmacska avagy Alfi világuralomra tör (Szeged : Könyvmolyképző Kiadó,2011)
- Simon Tamás: Vérmacska 2, avagy a világuralom Alfira tör (Szeged : Könyvmolyképző Kiadó, 2012)


200 éve jelent meg a Grimm-testvérek mesegyűjteménye

· Admin - 2013. augusztus 13. 03:04

A hat Grimm testvérből ketten váltak ismertté: Jacob és Wilhelm. Jacob az első tudományos nyelvtan megalkotója, és fivérével együtt 25 éven át dolgozott a német nagyszótár összeállításán. Mégsem nyelvtudósként vagy politikusként, hanem mesekönyvek szerzőjeként váltak világhírűvé. 1806-tól kezdve gyűjtötték a meséket, először lovagi énekeket, majd dán meséket adtak ki, végül 1812-ben a „Gyermek- és házimesék” című kötetet. A nagy sikeren felbuzdulva később egy második kötet is megjelent, ezt fivérük, Ludwig Emil illusztrálta. A mesék tíz kiadást értek meg még életükben. 

 

 A  Gyermek- és házimesék című kétkötetes mű előszavában a szerzők úgy fogalmaznak: „saját erőnkből semmit nem tettünk hozzá, a mese egyetlen vonását vagy körülményét sem szépítettük meg, hanem úgy adtuk tovább, ahogy megkaptuk”. A közhiedelemmel ellentétben a testvérek nem népmeséket gyűjtöttek, hanem a polgári családokban, szalonokban, ismerőseik és barátaik körében hallott történeteket jegyezték föl.

A Grimm mesék a német irodalom legismertebb művei közé tartoznak, miközben a világ számos országában a sajátjukként (!) tartják számon őket. A Gyermek- és házimesék című gyűjteményt 170 nyelvre fordították le, és a mai napig fontos része a világ kultúrájának. A testvérek nyomaira leginkább Hessen tartományban bukkanhatunk szülővárosuktól, Hanautól kezdve a fiatalságuk helyszínein, Steinaun és Marburgon át egészen a kasseli választófejedelem udvaráig.

 

Az évforduló alkalmából érdemes felkeresni  az egyik legrégebbit és legismertebbet: a Német meseutat, amely 600 kilométeren át, Hanautól Brémáig, a Brémai muzsikosok című mese helyszínéig vezet. Az alkalmi látogatókat az idén, a jubileumi évben pontosan 200 különleges esemény várja. Hanauban, a testvérek szülővárosában 2013. május 1. és július 1. között mesefesztivált tartanak, Steinauban, gyerekkoruk helyszínén, babajáték napokat rendeznek. A Bellevue-kastélyban bemutatják a világhírű mesegyűjtemény eredeti példányát is, amelyet az UNESCO a világ dokumentumörökségei közé vett fel. A 2013-as Grimm-jubileum ünnepségek fénypontja a 2013. április 27 és szeptember 8 között a kasseli documenta-csarnokban megrendezett Expedition Grimm központi kiállítás lesz. A Kasselbe vezető úton az örökség nyomai szépen felújított fagerendás házaikról híres városokban találhatók, itt kelhetnek igazán életre a mesék. További információk  magyarul:
www.germany.travel

(Forrás: http://www.kiskegyed.hu/kikapcsolodas/utazas/meses-nemet-utazas-hofeherke-es-piroska-nyomaban-grimm-120687)

 


Ajánlott oldalak:

Grimm fivérek
http://hu.wikipedia.org/wiki/Grimm_fiv%C3%A9rek

A Grimm testvérek legszebb meséi
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/kulfoldi/grimm/html/


Gárdonyi emlékév 2013

· Admin - 2013. augusztus 08. 03:24

 150 éve  született Gárdonyi Géza

 

Gárdonyi Géza (eredetileg Ziegler Géza; Gárdony-Agárdpuszta, 1863. augusztus 3. – Eger, 1922. október 30.) író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja. A 19–20. századforduló magyar irodalmának népszerűségében máig kiemelkedő alakja. Korának sajátos figurája, egyik irodalmi körhöz sem sorolható tagja volt. Életműve átmenetet képez a 19. századi romantikus, anekdotikus történetmesélés és a 20. századdal születő Nyugat-nemzedék szecessziós, naturalista-szimbolista stíluseszménye között. 

(Forrás:  Wikipedia)

„Önmagát „kövek alatt nőtt fűnek” nevezte, ami utalt rejtőzködést kedvelő alkatára és arra is, hogy lételeme a folytonos kutatás és önképzés.”
(Forrás: Nemzeti évfordulóink 2013, Bp. : Balassi Intézet , 213. p. 5)

 

         

 

(Forrás: http://www.magyarermebolt.hu/catalog/product_info.php?products_id=990)

 

 

Ajánlott oldal: http://gardonyiemlekev.hu/


Érdekeltségnövelő támogatás

· Admin - 2013. augusztus 06. 13:50

 Örömmel értesítjük Olvasóinkat, hogy könyvtárunk 2013-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumától 101 ezer Ft érdekeltségnövelő támogatásban részesült, melyet állománygyarapításra fordíthatunk.


Szabadság

· Admin - 2013. július 24. 19:14

Értesítjük Olvasóinkat, hogy a könyvtár 2013. július  29-től  augusztus 3-ig és augusztus 19-től augusztus 24-ig zárva lesz.


Mesék, történetek, versek 6-12 éveseknek

· Admin - 2013. július 23. 21:07

 Köszönöm Sevecsek Mihályné Gecser Erzsébetnek, hogy  könyvtárunknak ajándékozta "Neked szól! : Mesék, történetek, versek 6-12 éveseknek" című könyvének egyik példányát!

 

Borsi Mária
könyvtáros


Könyvtár Baráti Kör

· Admin - 2013. július 18. 23:51

2012. októberétől a következő programjai voltak a könyvtári baráti körnek: 


1. Kirándulás a 120 éves tölgyesbe Kovács Attila vezetésével
2. Egyéniségünk útjai – Almási Anikó előadása
3. A könyvtári baráti kör karácsonyi műsora (zene, vers, mese a baráti kör tagjainak
    előadásában), karácsonyi díszek készítése
4. A buddhizmus – Karlik Barbara előadása
5. Tanulásmódszertan – Wareczki Sándorné előadása gyakorlatokkal
6. Húsvéti készülődés (képeslapkészítés, tojásfestés, origami)
7. Kirándulás az Ócsai Tájvédelmi Körzetbe: Selyem-rét, ócsai református templom, tájház
8. Környezetvédelem a hétköznapokban – Csohány Magdolna okleveles környezetmérnök 
    előadása

 

 

A Könyvtár Baráti Körről bővebben >>


Iskolakönyvtári feladatok

· Admin - 2013. június 24. 14:08

2004 óta működik a könyvtár az általános iskola épületében, azóta kettős funkciójú könyvtár, települési, nyilvános könyvtár és iskolai könyvtár.

 

A könyvtár lehetőséget nyújt könyvtárhasználati és könyvtári szaktanári órák megtartására. 2012-ben 10 alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel az iskola pedagógusai.
2013-ban május végéig 7 alkalommal volt gyerekek számára foglalkozás a könyvtárban, ebből egy alkalommal Fazekas Zoltánné óvodapedagógus hozta el a könyvtárba az óvodásokat „Bolygók, csillagok” témában: könyveket nézegettünk és a projektor segítségével „űrutazást” is tehettünk.

 

A könyvtárhasználat megtanításában, a könyvtárhoz, könyvekhez való viszony kialakításában nagy szerepe van a pedagógusnak is. Nagy elismeréssel tudok beszélni Szöllősi Aranka napközis nevelőről, akivel jó együttműködés alakult ki, a napközis gyerekek szeretnek könyvtárba járni és örömmel mondhatjuk, hogy rendelkeznek könyvtárhasználói tudással,  készséggel.


"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."

· Admin - 2013. június 22. 20:32

100 éve született Weöres Sándor
(Szombathely, 1913. június 22.- Budapest, 1989. január 22.)

Ajánlott irodalom könyvtárunkból: Kenyeres Zoltán: Weöres Sándor (Bp. : Kossuth, 2013.)

 „Weöres Sándor gyerekzseninek indult, ami ritka, és zseniális felnőtt lett belőle, ami még ritkább. Kosztolányi Dezső azonnal felismerte rendkívüli képességeit, egyik gyerekkori versét Kodály Zoltán zenésítette meg. Soha, senki nem vonta kétségbe tehetségét, soha nem kellett küzdelmet folytatnia az elismerésért. Elemi erővel hárított el minden akadályt áradó mondanivalója elől. Végigpásztázta az egész világirodalmat, magába szívta az európai kultúrát, és mélyen hatottak rá a keleti filozófiák. Nincs költői forma, nincs műfaj és műnem, amelyen meg ne szólalt volna a kidolgozott tökéletesség hangján. Hangváltozatai a komor mítoszoktól a bájos nyelvi játékokig terjednek. Ritmusjátékait, népdalszerű kis verseit óvodások fújják szerte az országban, filozófiai költeményei fölé elmélyülten hajolnak a költészet hívei. Műveit olvasták, szavalták, megzenésítették, színpadra állították, volt, amiből még filmet is készítettek.
Kenyeres Zoltán könyve végigelemzi a pálya egész terjedelmét. Szakemberek számára szakkönyv, az irodalmat szerető művelt közönség számára jó olvasmány. A magyar tanulmányirodalomnak azt a hagyományát folytatja, amely a Nyugat évfolyamaiban alakult ki, felhasználja a modern szövegelemző iskolák eredményeit, de tartózkodik attól, hogy elvont szaknyelven fejezze ki magát. Nyitott mindenki számára, aki behatóan meg akarja ismerni Weöres Sándor rendkívüli életművét.”

(Forrás: http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Kenyeres_Zoltan_Weores_Sandor&id=121547&type=22)

Ajánlott oldalak:

http://hu.wikipedia.org/wiki/We%C3%B6res_S%C3%A1ndor
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/magyar/weores/


Matyófalvi Gábor szobrászművész életmű-album

· konyvtaros - 2013. május 20. 22:04

Szeretném megköszönni Matyófalvi Juditnak Matyófalvi Gábor szobrászművész életmű-albumát, melyet könyvtárunknak adományozott!

Nagy tisztelettel és megilletődve lapoztam át az albumot, örülök, hogy könyvtárunkban hozzáférhető lesz valamennyi táborfalvi ember számára!