Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Beszélgetés Kerékgyártó Gergely népzenésszel

Kerékgyártó Gergely népzenész-előadóművész Junior Prima Díj elismerésben részesült népművészet és közművelődés kategóriában, a díj átadására 2016. november 4-én került sor Budapesten.

 - Gratulálok Gergő az elismeréshez!  Sokan emlékszünk rád abból az időből, amikor a táborfalvi általános iskolába jártál és a népzenei egyesületben zenéltél. A népzenéhez fűződő kapcsolatodról szeretnélek kérdezni, mikor kezdtél zenélni, milyen hangszereken? 

 

- Zongorázni kezdtem, többek között Magi Krisztiánnál, aztán citerázni Szabóné Nagy       Annamáriánál, majd brácsával és nagybőgővel folytattam. Ezek lettek fő hangszereim. 

 

 

- Miért pont népzene, amikor sokkal népszerűbb egy elektromos gitárt nyúzni, dobot püfölni, - rosszabb esetben - teljesen hangszerek nélkül kütyüket nyomkodni, tekergetni...? 

 

- Gyermekkoromban sokat mulattak a szüleim körülöttem, leginkább magyar nótákat, népdalokat énekeltek. Ez a zenei anyanyelvem. A személyes kötődésem sokkal erősebb a népzenéhez.
Az egyik legutóbbi produkció, amelyben részt vettem, nagyon sok mindent megfogalmaz, ami választ ad erre a kérdésre - népzenéről, muzsikuslétről. Ennek címe Betyárjáték, és még mindig műsoron van. A Nemzeti Színházban Szomjas György rendezésében látható, Ferenczi György és a  Rackajam közreműködésével. Szeretettel ajánlom

Minden stílusnak megvan a szépsége, ereje, ezért sok stílust szeretek, hallgatok. Dolgoztam már Dj. Jutasival-aki az elektronikus zene egyik magyar úttörője, Ferenczi György és a Rackajam-mel - akik blues, bluegrass és magyar népzenei hagyományt ápolnak Petőfi Sándor és Gérecz Attila verseinek feldolgozása mellett, Bornai Tiborral, aki a KFT zenekar egyik alapító tagja, Ripoff Raskolnikovval, aki az egyik legnagyobb ikonja az európai blues énekeseknek és a magyar népzene miatt tanulta meg a nyelvünket... Mindenkitől mást tanulok. 

 

 

 - Milyen szerepet tölt be életedben Táborfalva, illetve a Népzenei Egyesület: tanárok, mesterek, muníció.

 

- Ez volt az a közeg, ahol a maga természetességében élt a népzene. A pénteki pròbák után, ahol a színpadi műsorokra készültünk, gyakran ott maradtunk még mulatni. Mestereimnek tekintem Katona Mihályt, Harazin Bélát, akiktől az igazi értelemben vett mulatást-mulattatást először láttam. Ott láttam először, milyen fontos szerepe van egy muzsikusnak, egy nótafának egy összejövetelen, egy közösségben. Nagy Jánosné Erzsi néninek és Birinyi Józsefnek pedig mindezen alkalmak szervezéséért vagyok hálás. 

 

 

- Van-e már kialakult jövőképed vagy valamilyen konkrét terved a jövőre vonatkozóan?   

 

-  Boldog vagyok, hogy hivatásom a munkám. Fontos számomra a tanítás és a sport, mert ez a két dolog ad keretet ahhoz, hogy rendszert tudjak vinni az életembe a rengeteg utazás és megterhelés mellett. Hiszek abban, hogy a lehetőségek megteremtődnek, ha az ember hisz abban amit csinál.

 


A Junior Prima Díj átadásán

 



Örömzenélés Pál István Szalonnával a Kobuci kertben (2010.)

 

- Köszönöm a beszélgetést, sok sikert kívánok a terveidhez, a fellépéseidhez! 

 

Borsi Mária

 

 

 

Kapcsolódó oldalak:

 

Átadták a 2016-os népművészeti Junior Prima Díjakat

Tíz fiatal népművész vehette át a Junior Prima Díj népművészet és közművelődés kategóriájának elismeréseit

 

Átadták az idei népművészeti Junior Prima Díjakat
Tíz fiatal népművész vehette át a Junior Prima Díj népművészet és közművelődés kategóriájának elismeréseit pénteken Budapesten

 

Népművészeti Junior Prima Díj, 2016
Örömmel adjuk hírül, hogy iskolánk tanára, Kerékgyártó Gergely idén népművészeti Junior Prima Díjban részesült

 

Hagyományok Háza

Gratulálunk az idei Junior Prima-díjasoknak

 

Átadták az idei népművészeti Junior Prima Díjakat
Tíz fiatal népművész vehette át a Junior Prima Díj népművészet és közművelődés kategóriájának elismeréseit pénteken Budapesten.