Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Beszélgetés Ali Gáborné védőnővel

Ali Gáborné Erika 33 éve védőnő, 1998. október 1-je óta dolgozik Táborfalván. 

 

 

-   Hogy fogalmaznád meg Erika a védőnői munka lényegét? 

 

- Szakmai megfogalmazás szerint az egészségügyi alapellátásban önállóan dolgozó, felsőfokú végzettséggel bíró szakember, aki elsősorban az egészségmegőrzés, a helyes egészségmagatartás kialakítása, a járványbiztonság és családgondozás feladatát látja el úgy, hogy figyelembe veszi a gondozása alá tartozó népesség szokásait, hagyományait, kultúráját, társadalomban elfoglalt helyét, változtatásra való képességét, változó szükségleteit.
A védőnői munkám megélt tapasztalata szerint munkám lényege: a csendes jelenlét. 

 

 

- Mit jelent pontosabban ez a csendes jelenlét? 

 

 - A csendes jelenlét azt jelenti, hogy meghallani és meghallgatni, értőn figyelni,  türelemmel, elfogadással lenni a másik ember szükséglete iránt. A döntéseikhez hozzásegíteni és nem helyettük dönteni, nem megítélni döntéseiket, hanem akkor is mellettük maradni, ha látszólag a pillanatnyi döntésük nem viszi előrébb az életüket. Fenntartani a kapcsolatot mindaddig, míg szükségük van rám, állandó jelenlét, ami biztonságot adhat.  

 

 

- Milyen helyszínei vannak a munkádnak? 

 

- A védőnői tanácsadó, az oktatási-nevelési intézmények, a családok otthona és a közösségi programok.

 

 

- Milyen konkrét feladatokat látsz el? 

 

- Várandós anyák gondozása, nővédelem. Nyomon követem a gyerekek fejlődését, segítem a családokat a nekik megfelelő egészségmagatartás kialakításában, a betegek ápolásában, gondozásában. Az egészségügyi ellátórendszer igénybevételével kapcsolatos tájékoztatást nyújtok, gyermeki jogokkal, családvédelemmel kapcsolatos teendőket is ellátok. Oktatási, nevelési intézményekben egészségnevelő órákat tartok, amelyek arról szólnak, hogy melyek azok a veszélyeztető tényezők, melyek hosszú távú fennállása visszafordíthatatlanul befolyásolja az egyén egészséges életútját.

 Közösségi programoknál minden esetben az adott csoport érdeklődését veszem figyelembe.Állandóan jelenlévő közösség a baba klub. A járványügyi biztonságot csak úgy tudjuk elérni, ha a védőoltások elérhetőségéről, alkalmazásukról, hatékonyságukról pontos tájékoztatást nyújtok. 

 

 

- Milyen alapvető változásokat, milyen kihívásokat tapasztaltál a munkádban az elmúlt évek során? 

 

- A védőnői ellátás jellege nem változott: a gondozás, a szűrővizsgálatok, az ápolás.
Ami folyamatosan változik, az az egészséget veszélyeztető tényezők köre, az egészségügyi ellátás hozzáférhetősége, a szakmák együttműködésének készsége.
A legnagyobb kihívást a szenvedély betegségek és a lelki élet zavarainak a gondozása jelenti. Biztonságot a mindennapi munkámban a helyben dolgozó háziorvosok szakmai és emberi támogatása jelenti számomra. 

 

 

- Jelen van életünkben a szegénység, az éhezés, a magány, a kiszolgáltatottság. Mit tehet ezekben az esetekben a védőnő? 

 

- Ismernie kell az adott család vagy közösség életmódját, szokásait, szükségleteit. Pontosan meg kell határozza, mi az, ami hiányzik, milyen módok, lehetőségek vannak a saját maga által történő változtatásra. Ha erre nincs mód, jön a szociális védőháló rendszere.

Nyilvánvalóan egy társadalmi, gazdasági problémát egy szolgálat nem tud megoldani, de abban segíthetünk, hogy feltárjuk azokat a támogató lehetőségeket, amelyek körbeveszik az érintetteket és kapaszkodót nyújtanak számukra. Az ember a legnagyobb bajban sokszor nem tud reálisan gondolkodni, a félelem vagy a fájdalom gúzsba köti. Nem tud olyan döntést meghozni, ami nyilvánvaló. A csendes jelenlét: megmutatni, ott lenni amikor szükség van rám. 

 

 

- Sokat hallunk a kiégésről. A segítő foglalkozású emberek honnan merítenek erőt?

 

- Ahogy a Bölcsek mondják: borúra jön derű. Értem a kiégés fogalmát, értelmezni is tudom, de még nem éltem át. Az erő a szükségből fakad. Ha szükség van rád jóban, rosszban akkor van feladatod, célod, reményed, örömöd, erőd. Egy gyermek mosolya, ölelése mindenen át tud segíteni engem. Nincs másra szükségem.

Ha mindannyian csak annyit tennénk, hogy észrevesszük  a mellettünk élő szükségét és abban próbálunk a segítségére lenni, akkor a legtöbbet tesszük, ami elvárható. Nem kell nagy rivaldafény, hogy közel kerülj egy emberhez. 

 

 

- Köszönöm a beszélgetést! 

 

Borsi Mária