Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Kürti László: Fényképes történelem: Lajosmizse a 20. században

A könyv a Helytörténeti és Kulturális Egyesület megalakulásának 10. évfordulója alkalmából jelent meg a Lajosmizséért Közalapítvány támogatásával.

 

 A mintegy 10 év alatt összegyűjtött több tízezernyi fénykép közül 2000 fotót választottak ki, amelyek még bemutatásra várnak. A kötetben ezek közül jelenik meg az első válogatás az 1960-as, 1970-es évekig bezárólag. A fekete-fehér képek itt is fejezetekbe rendezve láthatóak: A régi Lajosmizse; Gazdaság, ipar; Egyház, vallásos élet; Oktatási intézmények, pedagógusok, tanulók; Katonák, I. és II. világháború. 

 

A kiadvány bevezetője az 1990 óta eltelt két évtized fejlődését mutatja be: Lajosmizse 1993-ban városi rangot kapott, új művelődési ház és könyvtár, új városháza épült, több újság és honlap tájékoztatja a lakosságot. Újjáéledtek a civilszervezetek, évek óta itt rendezik meg a Csutorás nemzetközi népzenei és népművészeti tábort. A várost és környékét jól működő tanyasi-falusi vendégfogadók, éttermek teszik közkedveltté. A rendszerváltást követően egyes vállalatok átalakultak, a jelenlegi iparfejlesztés alapját a már meglévő és az idetelepült vállalatok és ipartelepek jelentik. 

 

A bevezető után Süveges István plébános mutatja be a Szent Lajos Római Katolikus Egyházközség történetét, amely gyakorlatilag az 1896-ban épült lajosmizsei templom története is. Bérces István lelkipásztor a Lajosmizsei Református Egyházközség és a református templom (1902) történetét írja le. 

 

Sok táborfalvi számára személyes kötődést jelent Lajosmizse és környéke, dédszüleik, nagyszüleik vagy saját ifjúságuk története jelenik meg itt fényképeken elbeszélve.

 

Kürti László: Fényképes történelem: Lajosmizse a 20. században

(Lajosmizse : Helytörténeti és Kulturális Egyesület, 2010)

 

Borsi Mária könyvtáros