Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Könyvajánló: Magyarország és a világűr

 Az elmúlt év végén  a „Magyarország és a világűr” című kötetet adományozta könyvtárunknak Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, amit ezúton is köszönünk!

A 2021-ben megjelent kiadványból egy-egy példányt eljuttattak a hazai könyvtárak, valamint a kárpát-medencei középiskolák számára is.

 

Dr. Ferencz Orsolya a kötet fülszövegében így ír: „ Ha ma lekapcsolnánk a világűrben működő berendezéseket, a világgazdaság és társadalmaink összeomlanának. A kommunikáció, a navigáció, a meteorológia, a földmegfigyelés elképzelhetetlen űrtevékenység nélkül. Az űreszközök mára a kritikus infrastruktúra részét képezik, ezért védelmük kiemelten fontos feladat. Az emberiség erőteljesen fokozni fogja űrtevékenységét az elkövetkező évtizedekben is. A cél az, hogy ebben a folyamatban Magyarország továbbra is érdemben vállaljon szerepet, ahogy tette ezt az űrkutatás hajnala óta.”

 

A könyv a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Magyar Asztronautikai Szövetség (MANT) szakmai koordinálásával és az MCC Press kiadásában készült. A szakmai háttéranyagokat csaknem száz, az űrkutatás számos területén jártas szakember készítette Simon Tamás főszerkesztő vezetésével.

 

„Magyarország és a világűr? Még mindig sokan vannak, akik meglepődnek e szókapcsolat hallatán. Ha belelapoznak ebbe a könyvbe, rá fognak jönni, hogy aligha tévedhetnének nagyobbat! De nem csak nekik készült ez a látványos kötet, amely átfogó módon, ugyanakkor közérthetően mutatja be Magyarország sokrétű űrtevékenységét a kezdetektől egészen napjainkig, sőt a közeljövőre is kitekintve. Azok is találhatnak benne érdekes, kevéssé közismert tényeket, akik számára nem újdonság, hogy hazánk is kiveszi a részét az emberiség egyik legnagyobb kalandjából, és részesül áldásaiból. „- írja Dr. Frey Sándor csillagász, űrkutató, a kötet szakmai lektora.

 

A kiadványból megismerhetjük, milyen sok hazai fejlesztésű műszer, berendezés és szoftver dolgozik a világűrben, sok esetben a legjelentősebb űrprogramok kulcsfontosságú részeként.

 

A könyv színes, gazdagon illusztrált oldalpárokon mutatja be az űrtevékenység sokféleségét; különlegessége, hogy az egyes oldalpárokhoz részletesebb szakmai háttér-információt tartalmazó weboldalak kapcsolódnak, melyeknek tartalmát a jövőben igyekeznek naprakészen tartani, hiszen az űrtevékenységre a gyors, folyamatos változás a jellemző. Ezek a háttéranyagok az oldalak végén lévő QR-kódokkal érhetők el.

 

Borsi Mária könyvtáros