Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Megújult a táborfalvi református imaház

Az Örkényi Református Missziói Egyházközség négy település, Örkény, Hernád, Pusztavacs és Táborfalva református híveit egyesíti, önálló templommal hosszú éveken át Örkény rendelkezett. 1997-ben került sor az ökumenikus összefogással felépült táborfalvi református imaház felszentelésére.

 

Tóth Levente táborfalvi presbiterrel beszélgetek, aki templomunk felújításának élére állt és kitartó, áldozatos munkájával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma egy megszépült, megújult imaházban találkozhatnak a református hívek. 

 

 

Kérlek, mutasd be a pályázatot, amelynek segítségével megvalósult imaházunk energetikai korszerűsítése!

 

 Kicsit korábbról kezdeném. Miután presbiter lettem 2018. január 1-jén, akkor szembesültem azzal a problémával, hogy bár van Táborfalván imaházunk, ami az istentiszteleteken kívül több gyülekezeti alkalomnak is otthont adhatna, de a szigetelés hiánya és az elavult fűtési rendszer miatt ezek az alkalmak nagyon gazdaságtalanok lettek volna. Konkrétan, az imaház felfűtése egy-egy alkalomra olyan költségeket jelentett, amely megterhelő volt a gyülekezet számára. 2018 tavaszán lehetőség adódott a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület támogatásával pályázat benyújtására „A táborfalvi református imaház energetikai felújítása” címmel. 2019 decemberében ünnepélyes átadón vehettük át a támogatói oklevelet, majd 2020 májusában a Magyar Államkincstártól kaptuk meg a hivatalos támogatói okiratot, amely alapján elkezdhettük a munkát. A pályázati támogatás összege 7 485 410 Ft, utólagos finanszírozással. Már ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy a 2018-as költségvetés nem fogja fedezni a 2020-21-es építkezést. Támogatókat kezdtünk keresni az építkezés megvalósításához.

 

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az egyházmegyének, amely kölcsön formájában előfinanszírozta, illetve támogatás formájában pénzügyileg segítette a munkálatok megkezdését.

 

Szeretnénk köszönetet mondani Táborfalva Nagyközség Képviselő-testületének a szintén jelentős anyagi és dologi támogatásért és személy szerint, Nagy Andrásné Polgármester Asszonynak, aki az első megkeresésünktől kezdve nagyon konstruktívan állt a templom felújításának ügyéhez. 

 

Szeretnénk megköszönni Szemők Andrea Nagytiszteletű Asszonynak, hogy indítványozta és képviselte a táborfalvi templom felújítását, és mindent megtett azért, hogy az álom, a terv valósággá váljon. 

 

Természetesen, szeretnénk megköszönni a presbitériumnak, illetve a gyülekezetnek az anyagi, dologi és szellemi támogatást.

 

 

Ezek után újabb kihívás következett, a felújítás elindítása, a mesterek megbízása, nem is beszélve arról, hogy már itt volt a pandémia is…

 

Mindenki tudja azt, hogy egy építkezés alapból sem egyszerű dolog, például, hogy a szakmunkák összehangoltan működjenek…  A pandémia, ha lehet, ezt még sokszorosan felborította. Mondok egy példát. A megjelölt határidőhöz képest a nyílászárók cseréje másfél hónapot késett, mivel az azt készítő asztalos-csapat jelentős része kórházba, illetve karanténba került. Ez a másfél hónap késés elég volt ahhoz, hogy már ne tudják elkezdeni a szigetelést a fagyok miatt. Végül rengeteg munka, küzdelem, alkudozás árán sikerült befejeznünk a felújítást.

 


 

 

Változott-e a templom megjelenése az eredetihez képest?

 

Az imaházat Nagy János építészmérnök, gyülekezetünk néhai presbitere tervezte, családja és a táborfalvi gyülekezet kifejezett kérésére az épület jellegén az eredetihez képest semmit nem változtattunk. Ez kihívás volt, hogy ugyan funkcionálisan teljesen megújult a templom, megjelenésében azonban megőrizte régi vonásait.

 

 

Mit jelent a funkcionális megújulás?

 

 A pályázat lényege az volt, hogy olyan közösségi teret hozzunk létre, ahol az istentiszteletek mellett egyéb gyülekezeti alkalmak is megvalósulhatnak. Ehhez az imaház azért ideális, mert nem padok, hanem székek vannak, így a belső tér percek alatt átalakítható a különböző rendezvényekhez. Ehhez építettünk most egy teakonyhát és egy zuhanyzót, ami lehetővé teszi a jövőben szeretetvendégségek, különböző foglalkozások (bibliaóra, férfikör, baba-mama kör), illetve akár napközis táborok megrendezését is.

 

Szeretnék kitérni azonban a tárgyi építkezések mellett a lelki építkezésre is. A pandémia után a gyülekezetet újra életre kell kelteni. Bizakodásra ad okot, hogy a kijárási korlátozások megszűnése óta tíz gyermeket kereszteltek az Örkényi Református Missziói Egyházközségben és ebből öt gyermek táborfalvi. Tehát a vagyoni és anyagi gyarapodáson kívül az is nagyon fontos, hogy a gyülekezet is gyarapodjon! Ezek a keresztelők biztató jelek arra, hogy ez a kis imaház a jövőben is meg fog telni.

 

 

És akkor hűek maradunk egyházközségünk jelmondatához: „... ti magatok is, mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá...   (1. Péter 2:5)

 

Szeretném megköszönni az egész gyülekezet nevében, Levente, hogy ilyen odaadással, elkötelezetten dolgoztál azért, hogy a mi kis templomunk felújítása sikeresen megvalósuljon! Köszönjük a családodnak is a támogatást és a türelmet, hiszen ez a munka rengeteg időt, szervezést, odafigyelést jelentett! Köszönöm szépen a beszélgetést!     

 

Soli Deo Gloria! 

 

Borsi Mária