Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 3

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Belső csend - Hager Ritta 90

„Hager Ritta életműve, ez az immár hét évtizedes textilművészeti munkásság a kezdetektől a szakralitás, a keresztény szellemiség jegyében épül. A Magyar Művészeti Akadémia a Vigadó Galériában felállított retrospektív kiállítással is köszönti jeles tagját, a nemzet művészét 90. születésnapja alkalmából. A kiállítás a járványügyi intézkedések függvényében június 20-ig lesz látogatható.”

(Forrás: www.mma.hu ) 

 

 A hírt olvasva az örkénytábori Magyar Királyi Honvéd Lovagló és Hajtótanárképző Intézet alapításának 85. évfordulója alkalmából Táborfalván 2015-ben megtartott rendezvény jutott eszembe, hiszen itt személyesen találkozhattunk Hager Ritta iparművésszel, hallhattuk visszaemlékezését, hiszen édesapja, Sashalomi Hager Ottó vezérőrnagy 1938 és 1941 között  Örkénytábor parancsnoka volt. (A rendezvényről készített felvétel megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=n3XaS4-Oj2Y&t=2160s ) 

 

Hager Ritta (Budapest, 1931. február 20. –) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett,  Kossuth-díjas iparművész, textiltervező, gobelinművész. A magyar textilművészet egyik kiemelkedő egyénisége.

 

Köztéri művei közül szeretném kiemelni a berlini Brandenburgi kapu bal szárnyában felavatott Csend Termében elhelyezett „Sugárzó csend” (Raum der Stille, 1994) című falikárpitját. A Brandenburgi kapu 1990 után Németország és Európa újraegyesítésének szimbóluma lett. Hager Ritta alkotása a fényt helyezi középpontba, az összetartozást hirdeti – felekezettől, vallástól függetlenül.

 

 

Hager Ritta 1939-ben és 2015-ben Örkénytáborban

 

Szabó József János hadtörténész és Fekete Gyula, a Táborfalvi Mozaik szerkesztője az Örkénytáborról szóló könyv készítése során és a nevezett évfordulós rendezvényen több alkalommal találkozott Hager Rittával, aki megosztotta gyermekkori emlékeit Örkénytáborról és egykori fotókat is átadott a készülő könyvhöz. 

 

Tisztelettel köszöntjük Hager Ritta textilművészt, a nemzet művészét!

 

A fotókat Fekete Gyula bocsájtotta rendelkezésünkre.

 

Borsi Mária

 

Kapcsolódó oldalak:


Belső csend – Hager Ritta textilművészeti kiállítása a Pesti Vigadóban >>

YouTube: Belső csend – Hager Ritta textilművészeti kiállítása (riport) >>

Cikkek Hager Rittáról a Magyar Művészeti Akadémia honlapján >>