Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

április 1-jétől október 31-ig:
hétfő 12.30 - 18.00
szerda 12.30 - 18.00
péntek 12.30 - 18.00
szombat 8.00 - 12.30

november 1-jétől március 31-ig:
hétfő 12.30 - 18.00
szerda 12.30 - 18.00
csütörtök 12.30 - 18.00
péntek 12.30 - 18.00
szombat zárva

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Borsi Mária
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


15 év elteltével...

Kedves Olvasóink!

Nemrég újra elolvastam a szakdolgozatot, amelyet 2006-ban készítettem „Kistelepülések könyvtári ellátása : Táborfalva Nagyközségi és Iskolai Könyvtár” címmel. Azóta 15 év telt el… Mi változott, mi maradt megoldatlanul?

 

 A teljes állomány katalogizálása megtörtént, 2009 óta használjuk a Szikla Mini Integrált Könyvtári Rendszert, folyamatos az új könyvek feldolgozása. Állományunk gyarapodik, kinőttük már ezt a két osztálytermet, amely 2004-ben, a községi és az iskolai könyvtár egyesítésével még tágasnak tűnt. 

 

Az olvasói elégedettségmérések, beszélgetések abban erősítenek meg, hogy változtatásra, megújulásra lenne szükség! A könyvtár jobb elhelyezésével megvalósulhatna az az álom, hogy a könyvtár közösségi térként településünk valamennyi lakóját szolgálja.

 

 - A korszerű könyvtár több részből áll, térben és funkcióban elkülönülnek  
a bejárati térség - itt található a ruhatár, az információs anyagok  
- a kölcsönzőhely - itt zajlanak az adminisztrációs feladatok, itt lehet folyóiratokat nézegetni       
- a szabadpolcos rész - a könyvtár látogatói szabadon nézelődhetnek és válogathatnak a könyvek között  
- az olvasóterem - kézikönyvek és időszaki kiadványok találhatóak, amelyeket helyben lehet olvasni; kutatás, tanulás, leckeírás helyszíne  
- a gyermekrész - szőnyeggel, mesemondó székkel, paravánnal… 
- a multimédiás övezet - hangzóanyagok és mozgóképek, ezek használatához tartozó eszközök 
- a számítógépes terem 
- a csoportos tanulási és foglalkoztatási terület - projektorral; csoportos foglalkozásokra,  előadásokra, könyvbemutatókra nyújt lehetőséget.

 

Ezek az elkülönülő terek megvalósíthatóak kisebb léptékben, egy Táborfalva nagyságú település könyvtárában is, megteremtve ezzel azt a környezetet, amely a korszerű, változatos könyvtárhasználói kultúra létrejöttéhez szükséges.

 

Örömteli változás, hogy 2013. óta önálló honlapja van könyvtárunknak. A honlapot Sponga Tamás készítette és folyamatosan tesszük közzé az újabb tartalmakat. Kiemelkedően fontos számunkra a helytörténet: írások, visszaemlékezések, beszélgetések, útibeszámolók, Táborfalván vagy a közelében megtalálható történelmi/kulturális/vallási értékeink, könyvtártörténet, a Települési Értéktárba bekerült helyi értékeink, helyi vagy elszármazott írók, költők vagy más művészeti területen alkotók bemutatása.

 


 

Megtekinthetőek honlapunkon a Táborfalvi Mozaik c. helyi közéleti lap első korszakának (1993. február-1999. június) lapszámai, valamint a 2020. januártól kezdődően a táborfalviak számára ingyenessé vált lapok, hogy azok a szélesebb olvasóközönség számára is elérhetővé váljanak. Szeretnénk, hogy minél többen megismerjék és megőrizzék Táborfalva és a régió értékeit. A megjelent írásokról sokszor kapunk visszajelzéseket, időnként a világ távoli országaiból is, hiszen sok elszármazott táborfalvi is látogatja honlapunkat.

 

2015-ben könyvtárunk Facebook-oldalát is létrehoztuk, ezt a megváltozott felhasználói szokások indokolták. A könyvtár olvasóit, településünk lakóit a leggyorsabb módon itt tudjuk elérni és tájékoztatni.

 

Az elmúlt 15 évre visszatekintve a honlap létrejöttéhez hasonlóan nagy öröm számomra a Könyvtár Baráti Kör megalakulása, amely igazolja azt a hitemet, hogy a világháló, a közösségi oldalak, az információs társadalom korában igény mutatkozik a személyesség iránt is, igény mutatkozik olyan művelődő közösség iránt, ahol ki-ki megmutathatja önmagát, közkinccsé tehetjük szellemi értékeinket.

 


 

2015-ben jött létre a Települési Értéktár Bizottság, melynek székhelye könyvtárunk. Remélem, hogy létrehozhatjuk Táborfalva helytörténeti gyűjteményét, amely majd a Települési Értéktár dokumentumait más, helytörténeti dokumentumokkal együtt őrzi és bemutatja, akár valós kiállításokon, akár állandó interaktív kiállításon vagy előadásokon, iskolai foglalkozásokon. A gyűjtemény köré helytörténeti kört szervezhetnénk, életkortól függetlenül mindazokat, akiket érdekel Táborfalva múltja, jelene és jövője, akik szívesen tennének azért, hogy az itt élő emberek ismerjék és szeressék településüket.

 

Megoldásra vár az iskolai könyvtári feladatok újrafogalmazása, a könyvtár-pedagógiai program elkészítése, a kettős funkcióból (nyilvános könyvtár és iskolai könyvtár) adódó feladatok összehangolása.

 

Azt gondolom, hogy mindennapjainkat, életünket szebbé és jobbá teszi az a közösség, amely szép, igényes környezetben találkozhat, beszélgethet, művelődhet!

 

Jó olvasást kívánok!

 

2021. március 4-én

 

Borsi Mária
könyvtáros

 

- Kistelepülések könyvtári ellátása: Táborfalva Nagyközségi és Iskolai Könyvtár - szakdolgozat (pdf)

- Kistelepülések könyvtári ellátása: Táborfalva Nagyközségi és Iskolai Könyvtár - szakdolgozat értékelése (pdf)

 

Kapcsolódó írás: Merjetek megújulni! - A táborfalvi "csoda"