Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Programajánló - Fekete István Emlékház, Gölle

 120 éve Göllén született és 50 éve Budapesten hunyt el Fekete István író, aki az „erdész-vadász irodalom” legismertebb képviselője, ifjúsági könyvek, állattörténetek írója, Jókai mellett a legkedveltebb magyar író, nemcsak a hazai, de a külföldi olvasók számára is. Valamennyien ismerjük és szeretjük a Tüskevár, a Vuk című regényeit, de sorolhatnánk valamennyi művét…

 
Kedves barátunk, Bognár István Nakon élő pedagógus, népművelő meghívására látogattunk el a szomszédos Göllére, a Fekete István Emlékházba. Az egész évben nyitva tartó életrajzi múzeum Fekete István író életművét mutatja be. Fekete István szülőházában 1987. augusztus 20-án adták át a berendezett emlékszobát és a halászati gyűjteményt. 1999-ben avatták fel az író mellszobrát, Farkas Pál szobrász alkotását a szülőház előtti parkban.  

 

 Sajnos, az évek során az épület állapota egyre rosszabbodott, egy ideig nem is tudtak látogatókat fogadni, míg végül megtörtént a felújítás és 2012. november 29-én a renoválást követően ünnepi megnyitóval adták át az emlékházat. Az épület megújulásával a kiállítás is megújult: az egykori halászati gyűjtemény, valamint az 1990. május 27. óta itt lévő Rácz Vali emlékkiállítás megszűnt. Rácz Vali színésznő, énekesnő 1911-ben született Göllén, az egykori kiállításon a művésznő fellépőruhái, korabeli újságcikkek, képeslapok, fotók szerepeltek.  Ma a ház falán elhelyezett emléktábla őrzi a falu híres szülötte, Rácz Vali emlékét.
Az emlékházat bejárva végigkísérjük Fekete István életútját, a ház udvarán egy kivágott fenyő csonkját látjuk, ez maradt abból a fenyőfából, amit 100 évvel ezelőtt, Fekete István születésekor ültettek…
2004. augusztus 14-én az író és felesége, valamint Bogáncs kutya földi maradványainak újratemetésére került sor a göllei temetőben, a Szent Vendel kápolna mellett. 

 


 

Fekete István göllei mellszobrának avatásán Dr. Kanyar József (1916-2005), a somogyi honismereti mozgalom kiemelkedő személyisége így emlékezett az íróra:   

"A falu tanítója volt az édesapja. A nemzet fia pedig a szépen beszélő magyar író, akinek már kapcsos díszkötésbe kellene kötni írásainak minden sorát, szépségét és a szülőföld szeretetét, hogy megőrződjék, mint az imádságos könyvbe préselt szagos menta."

 

(Forrás: https://www.facebook.com/permalink.php?id=111526846980725&story_fbid=170490601084349)

Az Emlékház ingyenesen látogatható, kérésre, előzetes egyeztetés alapján.

 

Honlap:  https://golle.hu/latnivalok/

 
További képek a galériában láthatók >>

 

 Borsi Mária könyvtáros