Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 3

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Beszélgetés Gecser Erzsébettel és Murinai Katalinnal

 

Gecser  Erzsébet (Sevecsek Mihályné)

 

 

 Mit jelentenek számodra a versek? 


Nagyon sokat. Az egész nyugdíjas életemet. Romantikus lelkemnek a legszebb virágait. Többnyire nem is a földön járok, hanem pár lépéssel feljebb.

 

 

Mikor kezdtél el verseket írni?

 

Úgy 16 éves koromban. Egyszer irodalom órán kedves tanárnőnk és osztályfőnökünk házi feladatnak adott fel versírást. A címet is megjelölte. Az enyémet is fel kellett olvasni és dicséretet kaptam érte. Akkor éreztem, hogy ez nekem könnyen megy. Tanárnőm biztatására többet is írtam, de valahogy nem akartam, hogy mások is tudjanak róla.

 

 

Mi lett ezeknek a verseknek a sorsa?
 

Anyukám azt hitte, régi jegyzetek -  az iskolai füzetbe írtam - és betüzelte. A tanárnőm meg elment szülni és utána nem jött vissza. Így nem volt, aki ösztönözzön. A sok tanulás miatt abba is maradt ez a dolog.

 

Mikor kezdtél el  újból írni?


Nyugdíjas koromban. Addig lekötöttek a vizsgák, továbbképzések, a tanítás, a család.

 

Mégis, hogy jutott újból eszedbe?


Túl sok lett egyszerre a szabadidőm. Valami belső sugallatra hallgatva kezdtem írogatni. Prózát is, verseket is. Nagyon szeretek olvasni is, de egyre többet írogattam. Főleg éjjel, ugyanis rossz alvó voltam. Jött a „Múzsa”. Volt, amikor az egész vers a fejemben volt (a rövidebbek), csak le kellett írni. Volt, amikor soronként jöttek a gondolatok. Ezek az ösztönös versek. Aztán vannak a tudatosak. Amikor olvasok valamiről vagy hallok valamit, ami megfog. Akkor leülök és a cím után elég gyorsan jönnek is a gondolatok,  melyeket  versformába öntök.

 

Hány verses könyved jelent meg?

 

Három. Egy felnőtt és két gyerek verses könyv (ami felnőtteknek is szól). Mindegyikre rányomja bélyegét a hivatásom. Tapasztalat-átadás és nevelés a végső célom. Igyekszem könnyed stílusban írni. Verseimet az egész család olvassa, mindenkinek szól. Rajzolni is szeretek. Illusztrációim kiszínezhetik a gyerekek.

 

 

Mit tervezel a jövőben?
 

A versek mellett,  körülbelül 800 verset írtam eddig, szeretnék prózát is megjelentetni. Most gépelik a „Barátság, szerelem, házasság” című kéziratom második részét, elbeszélések. A kiadónál van a Naplóregényem, ami egy középkorú tanítónő életéről szól. Persze, csakis segítséggel lehet, mert rettentő drága a könyvkiadás.

 

Hol jelennek meg a könyveid?
 

Elsősorban a falumban. Hiszen a kedves ismerőseimnek, rokonaimnak, tanítványaimnak és az ő gyerekeiknek szánom. A kiadó jelentet meg országosan, amiben az én verseim is szerepelnek. Ilyen a Kiolvasó alsósoknak. A Kláris antológia felnőtteknek. És a Kláris irodalmi folyóirat. Itt szeretném megköszönni a MOZAIK szerkesztőségének, hogy megjelentetik írásaimat, a kedves Olvasóknak meg a sok dicséretet és ösztönzést.

 

Milyen kitüntetést kaptál már eddig?
 

Az „Életünk és a Rádió” című pályázattal arany fokozatot értem el. A költői munkásságomért pedig ezüst fokozatot, a Kláris Nívódíj II. fokozatát  kaptam. A célom továbbra is az, hogy megszerettessem az olvasást mind a gyerekekkel, mind a felnőttekkel, hogy kis országunk ne az utolsó előtti helyen kullogjon. Nagyon jó érzés, hogy az életem nem volt hiábavaló. Az ember addig él, amíg emlékeznek rá.

 

 

 

Hőgyéné Murinai Kató

 

Mit jelentenek számodra a versek?

Nekem a vers mindent jelent. Erre a kérdésre A költészet (Nekem) című versemből idéznék.
         „A való. Fény és erő.
           Szent akarat.
         Gyümölcsöt érlel,
           S virágot fakaszt.”

 

 

Mikor kezdtél el verseket írni?

 Iskolás korom óta. Könnyen tanultam meg a leckeként feladott verset. Próbáltam magam is hasonlót írni. Sok ifjúkori versem veszendőbe ment, nem őriztem meg. Komolyabban a negyvenes éveimben foglalkoztam versírással. Publikáltatni – nem is jutott eszembe!

 

 

Hol jelentek meg verseid?

Első verseim a PEMÜ újságban jelentek meg Solymáron. Majd Táborfalván a MOZAIK-ban rendszeresen. Jelen pillanatban a Kláris irodalmi-kulturális folyóiratban. Két önálló kötetem jelent meg eddig. Az utóbbi az Uránusz Kiadó gondozásában. Ahol egyébként kiadott antológiáiban is szerepelek műveimmel, úgy próza, mint vers formájában. Szám szerint nyolc és a szeptemberben megjelenő legfrissebb,  kilencedik kötetében is.

 

 

Mit tervezel a jövőben?

Több időt  szentelni az írásnak. Dolgozom a harmadik köteten. Szeretném befejezni a családregényemet. Mivel sikeresen elvégeztem  a Magyar Író Akadémia szépírói mesterkurzusát, jelentkeztem a  Magyar Író Akadémia keretén belül a színházi és drámaíró mesterkurzusra, mely 2008. őszén indul.


Milyen elismerésben részesültél eddig?

A legnagyobb elismerésem az, hogy az emberek olvassák verseim, írásaim. Hozzájuk írom! Nekik! És persze nekem is. Mivel a líra a legszubjektívebb jellegű műfaj, megérinti őket, bennünket. Az embereket.
A kiadómtól (Uránusz Kiadó Kláris) a Kláris Nívódíj II. fokozatát kaptam.

 

 

Lejegyezte: Borsi Mária

 

 

(Megjelent a Táborfalvi Mozaikban)