Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

április 1-jétől október 31-ig:
hétfő 12.30 - 18.00
szerda 12.30 - 18.00
péntek 12.30 - 18.00
szombat 8.00 - 12.30

november 1-jétől március 31-ig:
hétfő 12.30 - 18.00
szerda 12.30 - 18.00
csütörtök 12.30 - 18.00
péntek 12.30 - 18.00
szombat zárva

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Borsi Mária
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Platthy Iván: Párbeszéd az emberért : emlékeim az egyházakról és a társadalomról

 A magyar kultúra napja alkalmából 2020. január 25-én került sor Platthy Iván nyugalmazott egyházügyi címzetes államtitkár könyvének bemutatójára Táborfalván, a Helyőrségi Művelődési Otthonban. A könyvbemutatót Nagy Andrásné, Táborfalva polgármestere nyitotta meg. A könyv
szerzőjével Tölli Andrea újságíró, a MAG TV főszerkesztője beszélgetett.

 

Megismerhettük Platthy Iván életútját, szívesen mesélt Táborfalvához kötődő emlékeiről, hiszen feleségével, Sárikával itt kezdték pedagógus pályájukat. Betekintést kaphattunk az 1990-es évek történéseibe, amikor a rendszerváltáskor jogutód nélkül feloszlatott Állami Egyházügyi Hivatal nyomán egyházi főosztályvezetőként előkészítette az új állam új parlamentje számára az állam-egyház kapcsolatrendszer törvényi szabályozását, majd államtitkárként intézte az egyházak ügyeit, sokszor nemzetközi tárgyalások résztvevőjeként, például a Vatikánnal.

 

 

A könyv a rendszerváltást követő harminc évet foglalja össze, ahogy az előszóban Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök írja: „A magyar szabadság és a magyar egyház szabadsága feltámadásának hiteles tanúja Platthy Iván, és az ő tanúskodásából hiteles képet szerezhetünk a rendszerváltásnak és az azt követő éveknek az útkereséséről, illetve úttöréséről… Mindez jóval több egy memoárnál, mert a dokumentumoknak, riportoknak forrásértékük van a kutatók, az egyház- és társadalomtörténetet tanulmányozók számára.”

 


 

A könyvbemutató kezdetekor Babits Mihály: Ritmus a könyvről című versét, befejezésekor Ady Endre: Köszönöm, köszönöm, köszönöm című versét hallgattuk meg Sás Péter színművész előadásában.

 

Az est háziasszonya Bernát Istvánné volt.
A könyvbemutatón Platthy Iván sok régi kollégája, barátja, ismerőse megjelent.


(Szeged : Gerhardus Kiadó, 2019)

 

Borsi Mária könyvtáros