Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Beszélgetés Ecsedi Lászlóval

 

Ecsedi László a táborfalvi általános iskolában tanított több mint három évtizedet, testnevelő tanárként kiemelkedő eredményeket ért el az iskola tanulóival. 2006-ban Táborfalva díszpolgárává választotta.

 

 

- Mikor került Tanár Úr Táborfalvára?

 

- 1963-ban kezdtem tanítani a telepi iskolában. Abban az időben 4 iskola volt Táborfalván, a telepi (Rákóczi út), a Csurgay (az új lakótelep helyén), a tábori (a honvédség területén) és a központi (a jelenlegi elődje) iskola. Ócsán érettségiztem a Bólyai János Gimnáziumban, majd elvégeztem a budapesti Felsőfokú Tanítóképzőt, ezt követően kerültem Táborfalvára, alsó tagozaton tanítottam.

 

 

- Mikor kezdett a sporttal komolyan foglalkozni?

 

- 1975-ben, amikor az örkényi szakiskolába hívtak át testnevelést  tanítani. Néhány évvel később visszajöttem a táborfalvi iskolába testnevelést és éneket tanítani. A testnevelés végig megmaradt, az éneket időnként mások  vették át. 1998-ban mentem nyugdíjba.
A testnevelői munkába nagy lelkesedéssel kezdtem, a mostoha felkészülési lehetőségek mellett is naponta tartottam edzéseket. A tanulók atletizáltak, sakkoztak, asztali teniszeztek, futballoztak. Iskolánk sporteredmények tekintetében az első helyre került a körzeti versenyeken, Pest megyében több ismert sportoló került ki iskolánkból, több tanulónk jutott el országos döntőkig. Közülük a legfigyelemreméltóbb eredményt Szabó Tibor érte el labdarúgásban, utánpótlás válogatottságig jutott el, valamint Boros László magasugrásban, aki az athéni olimpián is indult.

 

 

- Mi hozta létre ezeket az eredményeket?

 

- Egyrészt kell a megszállottság, a sportszeretet, a tanulók szeretete, másrészt volt cél, amiért dolgoztunk és nagyon örültünk az eredményeknek. Minden versenyre elmentünk, állandó meghívottak voltunk Kecskeméten.
A községi labdarúgó csapatnál közel két évtizedet edzősködtem, 2008. februárban fejeztem be ezt a munkát.

 

 

- Hogy fogalmazná meg Tanár Úr pedagógusi ars poeticáját?

 

- Aki erre a pályára lép, ne foglalkozásnak tekintse ezt, hanem hivatásnak. Az iskola ne munkahely legyen, hanem második otthon. A tanulókat úgy tekintse, mintha saját gyerekei lennének és a szülőkkel  igyekezzék nagyon jó kapcsolatot tartani, mert ez sokat számít. Ha már egy tanulót egyszer megbüntettünk, utána ezt továbbra ne éreztessük. Úgy látom, hogy a jelenlegi pedagógusok munkája nem irigylésre méltó, nagyon nehéz a körülmények változása miatt.

 

 

- Hogy tölti Tanár Úr a napjait mostanában?

 

- Napjaimat nagyon aktív munkával töltöm, kertészkedek. Három civil szervezetnek vagyok résztvevője: Kertbarát Kör, Nosztalgia Klub, Helyőrségi Nyugdíjas Klub.
Ezúton kívánok minden volt kedves tanítványomnak boldog új esztendőt! 

 

 

- Köszönöm a beszélgetést!  Örömteli, szép éveket kívánok!

(2009)

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.