Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


Beszélgetés Karlik Barbarával

 

Ez év január végén a könyvtári baráti kör számára tartott előadást Karlik Barbara
a buddhizmusról. Barbarát gyermekkora óta ismerem, Táborfalván végezte el az általános iskolát, Budapesten a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd elvégezte A Tan Kapuja Buddhista Főiskolát, ezt követően pedig a filozófia szakot az ELTÉ-n.


- Az első kérdés, amely felmerül az emberben, miért éppen a buddhista főiskolát választottad?

- Szerettem volna olyan főiskolára járni, ahol hiteles tanítóktól tanulhatok a keleti vallásokról és filozófiáról. Nagyon jó tanároktól tanulhattam a nyugati vallásokról és filozófiáról is, hiszen ahhoz, hogy a keleti filozófiát megismerjem erre a tudásra is szükség van.

 

- Sok a kereső ember ebben a világban, hiányzik a belső iránytű. Lehetséges, hogy Te is válaszokat kerestél?

 - Igen, válaszokat kerestem mindarra, amit a mindennapokban tapasztaltam. A buddhizmus elfordul a világ agresszivitásától és a haszonelvűségtől, a vágyak hajszolása helyett próbálja az egyéni helyes utat megmutatni úgy, hogy közben toleráns a többi emberrel és a többi vallással. Nagyon fontos, hogy az ember próbálja a végletek közötti középutat megtalálni, ez fő tanítás, úgy, hogy közben folyamatosan, koncentráltan, tiszta tudattal éli meg a jelen pillanatot.

 

 

- Sokfelől várnak az emberek megoldást problémáikra, nagyon népszerűek az életvezetéssel kapcsolatos útmutatók, az ezotériával foglalkozó könyvek. A buddhista tanítások nem esnek-e áldozatául a sokszor kaotikus, a médiumok által is gerjesztett folyamatnak?

- Sajnos úgy tapasztalom, hogy a buddhizmus is áldozata ennek. Az alaptanítások eltorzultak, kiragadnak egy-egy elemet, azt is sokszor tévesen értelmezve és ezt összemossák sokszor más vallás elemeivel.

 

 

- Mit lehet tenni ez ellen?

Elindult egy kezdeményezés, vallásközi párbeszédek zajlanak. Ezt úgy kell elképzelni, hogy például egy hetes rendezvény keretében egyes vallások képviselői vendégül látják a többi vallás képviselőit a jobb megismerés és megértés érdekében. Sajnos az újságokban, televízióban, egyes kiadványokban vagy honlapokon megjelenő tanítások hitelességével nem sokat tudunk kezdeni. Itt volna szerepe az egyénnek, aki a tiszta forrást keresi meg. Összehasonlító vallástörténeti és filozófiai szakirányon végeztem, ezek a tanulmányok is segítettek abban, hogy letisztult képet kapjak a különböző eszmerendszerekről.

 

- Mit tudsz átadni ebből a tudásból az embereknek?

- Nagyon nehéz megtalálni azokat a szervezeti formákat, amelyek erre lehetőséget nyújtanak.

 
- Úgy gondolom, hogy a mindennapokban mégis tudsz hatni a környezetedre azzal, hogy magatartásodban, konfliktuskezelésedben, életviteledben képviseled azokat a normákat, amelyeket a buddhizmusban ismertél meg. A már említetteken kívül melyek ezek?

- Nem kell semmi különlegesre gondolni, ezek olyan normák, melyeket valamennyiünknek be kellene tartanunk ahhoz, hogy együtt tudjunk élni: nem kell indulatosnak lenni, nem kell megbántani a másikat, el kell tudni fogadni a bennünket ért jót, rosszat egyaránt, nem kell hosszasan töprengeni dolgokon, meg kell tanulni az elengedést és el kell fogadni a folyamatos változást, meg kell élni a pillanatot.


- Milyen terveid vannak a jövőt illetően?

- Filozófiából szeretnék az ELTÉ-n doktori címet szerezni. Mesterszakos szakdolgozatomat most fogom leadni, melynek témája: Az antik görög lélekvándorlás. Ebben a témában nagyon nagy segítségemre van mindaz, amit a buddhista főiskolán megtanultam.

 

 

- Sok sikert kívánok! Köszönöm szépen a beszélgetést!

- Én is köszönöm, és azt is köszönöm, hogy a könyvtárban előadást tarthattam.

 

Borsi Mária