Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Nagyközségi és Iskolai Könyvtár


Nagyközségi és Iskolai Könyvtár

Online katakógus

Online katalógus

1993. február - 2023. október

Táborfalvi MOZAIK 1993. február - 2023. október

Navigáció

Legújabb cikkek

Nyitva tartás

Nyitva tartás

Elérhetőség

2381 Táborfalva, Iskola u.7.
Tel: 29/382-952
Könyvtáros: Sinka Nikolett
E-mail: konyvtar@taborfalva.hu

Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 5
· Legújabb tag: martinekk

MyStat

Könyvtár a Facebook-on


Könyvtár a Facebook-on anno 2015 - 2023.


20 éves a táborfalvi református templom

2017. augusztus 27-én hálaadó istentisztelettel emlékeztek meg a református hívek és a meghívott vendégek a táborfalvi református templom felszentelésének 20. évfordulójáról.


Az Örkényi Református Missziói Egyházközség négy település, Örkény, Hernád, Pusztavacs és Táborfalva református híveit egyesíti, önálló templommal hosszú éveken át Örkény rendelkezett. 20 évvel ezelőtt ökumenikus összefogással épült fel a református templom Táborfalván.

 

 Az ünnepi istentisztelet résztvevőit Egerszegi Istvánné, a táborfalvi református gyülekezet tagja üdvözölte, majd Tóth Bertalan, Táborfalva nagyközség polgármestere köszöntötte a megjelenteket.  Szemők Andrea, a gyülekezet lelkésze igehirdetésében a templom jelentését, jelentőségét emelte ki, hangsúlyozva, hogy az épület, a templom lehetőséget ad számunkra, hogy a lelki ház is épülhessen: „... ti magatok is, mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá...”   (1. Péter 2:5) 

 

Az igehirdetést követően Konczik Lili Kitti hittanos tanuló mondta el Reményik Sándor Templom és iskola című versét. 

 

A templomépítésről Nagy Jánosné Csinos Erzsébet visszaemlékezését hallgatták meg az istentisztelet résztvevői. Erzsike férje, Nagy János építészmérnök, presbiter tervezte a templomot, a műszaki vezetést is ő végezte. A munka szervezését testvére, Nagy László vállalta. Sajnos, ma már egyikük sincs közöttünk. Az alapkő letétele 1995. április 29-én, délután 3 órakor volt. 1995 nyarán megindult az építkezés, sok-sok társadalmi munkával. Erzsike idézett néhány részletet a templom építésekor vezetett munkanaplóból, amelyből  kitűnik, milyen példaértékű összefogással dolgoztak  a falu lakói közül  sokan a református templomért:  Batuska László,  Bólya Lajos,  Gulyás József, Halápi Mihály, Kovács Ferenc, Kozma József,  Keserű Imre,  Máté József, Máté Tamás, Móra János, Nagy János, Nagy László,  ifj. Nagy László, Sárközi Sándor, Sponga István, Sterbek János,  Szabó László, Szikora András, Szikora Ferenc, id. Tóth Imre, ifj. Tóth  Imre, Tóth Zoltán és sokan mások.                                                                                                                           

 

Nagy Jánosné kiemelte, hogy a templomépítés zászlóvivője Fekete László, a református gyülekezet   lelkipásztora volt, aki nemcsak a szervezésben, a lelki vezetésben állt a gyülekezet élén, de részt vállalt a fizikai munkákban is.

 

 A  templom  építéséhez sokan  adományokkal járultak hozzá: a táborfalvi szórványgyülekezet tagjai   (beleértve az örkényit is) – összesen 550.000 Ft-ot adományoztak, a környékbeli gyülekezetek 235.940 Ft-ot küldtek, a Dunamelléki Egyházkerülettől 700.000 Ft-ot kapott a gyülekezet, a s'Gravendeel-i gyülekezet (holland testvérgyülekezet) 7.630 guldennel (kb. 740.000 Ft) támogatta az építkezést, a táborfalvi önkormányzat 500.000 Ft-tal segített, az imaház összes költsége  közel 3 millió Ft volt.

 

Nagy Jánosnét követően Fekete László Nagytiszteletű Úr köszöntötte a gyülekezetet, felidézte a templomépítéshez kapcsolódó emlékeket, hálát adott Istennek a templomért és biztatott mindenkit, hogy jöjjön  a templomba, ha megfáradt, ha öröm és ha bánat éri, nyerjen vigasztalást, kapjon új erőt!

Szabó Imréné gondnok asszony köszöntőjét,  majd  a  Deo Volente kistérségi ökumenikus kórus szolgálatát  közös imádság követte.

 

A lelkészek áldását követően a templom bejáratánál elhelyezett emléktábla leleplezésére került sor. Az emléktábla felirata:

 

„... ti magatok is, mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá...   1. Péter 2 : 5

 

A Táborfalvi Református Templom 1995-1997 között épült ökumenikus összefogással, Fekete László lelkipásztor szolgálatával. Tervezte, műszaki vezette Nagy János építészmérnök, presbiter.  Az építkezést támogatta Laczkó János polgármester. Köszönet mindazoknak, akik az építkezéshez adakoztak és abban részt vettek. Az emléktábla készült 2017-ben, a Reformáció 500. évfordulóján. Soli Deo Gloria!”

 


 

Az emléktáblát Kovács Márton kőfaragó készítette, Nagy Jánosné adományozta

 

A hálaadó istentisztelet a Himnusz eléneklésével zárult.
Az ünnepi alkalomra, a reformáció 500. évfordulója és a táborfalvi templom fennállásának 20. évfordulója alkalmából a táborfalvi református hívek adományaként faragott református címer került a templom falára, melyet Nagy Dávid fafaragó készített.

 

Végezetül  szeretetvendégséggel várta az istentisztelet résztvevőit a táborfalvi református gyülekezet.

 

Soli Deo Gloria! 

 

Borsi Mária


Galéria >>